Inauguració de l’exposició ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’ a Escaladei i presentació del catàleg

Inauguració de l’exposició ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’ a Escaladei i presentació del catàleg 29/01/2019

L’exposició itinerant ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’, produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) en col·laboració de les entitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial s’inaugurarà el proper diumenge 3 de febrer, a les dotze del migdia, a la Cartoixa d’Escaladei.

Durant l’acte, que comptarà amb la participació d’un dels comissaris de l’exposició, Ferran Estrada, també es presentarà el catàleg de la mostra, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició vol posar en valor l’arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica. Aborda el tema des d’una perspectiva eminentment etnològica, per a mostrar la relació home-medi-arquitectura des d’una aproximació a diferents paisatges i entorns històrics, culturals i productius rurals de Catalunya. L’objectiu principal de l’exposició és, segons els organitzadors, “aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d’entendre el món, es combinen per donar forma i fixar l’ús dels elements arquitectònics dels nostres paisatges humanitzats” i també “vol plantejar elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions i les seves opcions de futur en funció de l’actualització dels seus usos”.

L’exposició, que ha estat comissariada per Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona, es divideix en cinc tipus d’explotació del territori:

L'alta muntanya

El secà

El regadiu

La costa

El món dels masos

Cadascun d’aquest tipus s’estructuren en quatre àmbits temàtics:

L’espai viscut. Les formes, la distribució i els usos dels espais interiors de les cases estan condicionades per la seva funció com a habitatge, espai vital i espai de socialització a partir de les particularitats de vida domèstica i familiar de la societat preindustrial i de la seva evolució.

L’espai simbòlic. L'arquitectura està condicionada per la cultura i les relacions socials i polítiques de la societat que l’usa i li dóna sentit. Els elements arquitectònics, però també l’urbanisme, són un reflex de l’organització social, de les relacions i de la condició socioeconòmica dels seus habitants, que es mostren a la societat a través de les construccions.

La dimensió tècnica i material. L’ús d’uns materials i d’unes tècniques constructives determinades, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes.

Els usos en l’economia productiva, la qual dóna lloc a la construcció de diferents elements arquitectònics dispersos pel territori, segons la ubicació dels recursos i de les possibilitats d'explotar-los, organitzant el paisatge per a la seva explotació.

Per a més informació: https://arquitecturatradicionalcatalana.wordpress.com


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.