L’església de Sant Ruf de Lleida, Bé Cultural d’Interès Nacional

L’església de Sant Ruf de Lleida, Bé Cultural d’Interès Nacional 22/01/2019

El passat 15 de gener es va publicar al DOGC la declaració per part del Govern de Catalunya de l’església de Sant Ruf de Lleida com a Bé Cultural d’Interès Nacional, a partir de la qual es protegeix tant l’església com el seu entorn.

L’església de Sant Ruf de Lleida és un dels millors exemples de l’arquitectura de transició dels segles XII i XIII, que connecta la tradició romànica del Cister i el Temple amb les fases inicials del gòtic a Catalunya. La construcció de l’església es va iniciar a mitjans del segle XII, a partir de la cessió de Ramon Berenguer IV dels terrenys, que havien pertangut a una mesquita, a una canònica agustiniana dependent de Sant Ruf d’Avinyó. Aquesta comunitat va desaparèixer per la pesta negra a mitjans del segle XIV, deixant l’església inacabada. Al llarg del temps, l’edifici va passar a ser un santuari de devoció popular i, finalment, una masia.

Arran de l’estat d’abandonament de l’església durant els últims anys, el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià i la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida han dut a terme una sèrie d’actuacions per a la recuperació i protecció d’aquest element patrimonial, que han cristal·litzat amb l’acord de cessió a l’Ajuntament de Lleida per tal d’acondicionar-la, l’any 2017, i, finalment, la declaració de l’església de Sant Ruf com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

Fotografia: Església de Sant Ruf de Lleida. Amics de la Foto de Lleida. CC BY-SA 3.0. Font: Wikimedia Commons.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.