Aquest Nadal, els centres d’estudis munten el pessebre

Aquest Nadal, els centres d’estudis munten el pessebre 11/12/2018

El pessebre és una de les mostres de cultura popular nadalenca més esteses en els territoris de parla catalana. A tal efecte, els centres d’estudis aprofiten aquestes dates per organitzar activitats per donar a conèixer diferents aspectes d’aquesta tradició de Nadal.

Per exemple, l’Institut d’Estudis Penedesencs, en el marc de l’Inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial del Penedès, durà a terme la conferència "Pessebres. La perspectiva immaterial, única forma de salvaguarda", a càrrec de Jordi Montlló Bolart, doctor en Antropologia Social i president del col·lectiu El Bou i la Mula. El dia 20 de desembre a les set de la tarda a la seu de l’Institut d’Estudis Penedesencs a Vilafraca del Penedès.

El Col·lectiu el Bou i la Mula, juntament amb el Museu Arxiu de Cabrils, també ha organitzat l’exposició "Els pessebres excursionistes del Maresme: mig segle de tradició", que es podrà veure al mateix Museu Arxiu de Cabrils fins al 3 de febrer de 2019. Aquesta exposició és el resultat d’un projecte d’investigació que va rebre un dels ajuts atorgats per l’Institut Ramon Muntaner aquest 2018.

Per últim, els Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa estan duent a terme un projecte de divulgació a les xarxes socials per donar a conèixer les figures de pessebre tradicionals de Tortosa. Conegudes com “Les Lluquetes”, pel renom de les senyores que les feien a finals del segle XIX, aquestes figures de terrissa són un dels elements tradicionals més coneguts del Nadal tortosí. Si voleu conèixer més coses d’aquestes figures, o si en teniu a casa i les voleu compartir, només cal que doneu un cop d’ull a l’etiqueta #LesLluquetes a Twitter i a Instagram.

 

Fotografia: Figura del pessebre de l’obrador de les Lluquetes de Tortosa. Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.