L'art de la pedra seca, a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

L'art de la pedra seca, a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO 04/12/2018

A partir d’una candidatura conjunta de vuit estats europeus, l'art de la pedra seca ha estat finalment inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. D’aquesta manera, aquesta tècnica constructiva, molt present a l’arquitectura tradicional dels territoris de parla catalana, es considera a partir d’ara un element lligat al patrimoni cultural immaterial que cal preservar, posar en valor i difondre especialment.

Amb aquesta tècnica constructiva ancestral, als territoris de parla catalana s’ha anat construït al llarg del temps una quantitat ingent de construccions d’una gran diversitat tipològica, sovint lligades a l’economia tradicional relacionada amb l’agricultura, la ramaderia, l’explotació silvícola i l’abastiment d’aigua (cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d’oli de ginebre, etc.).

Els centres d’estudis dels territoris de parla catalana són una de les entitats que més s’han preocupat per conservar i donar a conèixer tant la tècnica com els elements de la pedra seca. Entitats com la Fundació el Solà, els Amics de l’Arquitectura Popular, l’Institut d’Estudis Eivissencs, el Centre Miró de Mont-roig, els Amics de Riba-roja, l’Associació Cultural del Matarranya o l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, entre d’altres, porten anys realitzant activitats de consolidació, estudi i transmissió de les tècniques de la pedra seca.

Des de l’Institut Ramon Muntaner esperem que la inclusió de l’art de la pedra seca a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO suposi una revulsiu per millorar encara més tant les actuacions patrimonials sobre els elements de pedra seca ja construïts com l’aplicació d’aquesta tècnica constructiva tradicional en nous elements lligats al paisatge dels territoris de parla catalana.

 

Fotografia: Mas del Jaume de la Cota, a Mont-roig del Camp. Cedida pel Centre Miró de Mont-roig.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.