Els Tastets de Patrimoni de tardor del 2018 se centren en el patrimoni del Baix Gaià

Els Tastets de Patrimoni de tardor del 2018 se centren en el patrimoni del Baix Gaià 16/10/2018

L'edició de tardor dels Tastets de Patrimoni d'enguany, organitzats per la Biblioteca Pública de Tarragona i per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), estarà dedicada al patrimoni del Baix Gaià. Concretament donaran a conèixer, entre el mes d'octubre i de desembre i a través de dues conferències i d'una sortida cultural, els castells del Gaià i el cooperativisme agrari del Baix Gaià.

Aquest dimecres, 18 d’octubre, a les 19 hores tindrà lloc a la Biblioteca Pública de Tarragona, la conferència “Del Gaià al Francolí. Castells i viles noves”, a a càrrec d’Antoni Virgili, que explicarà com es va produir la conquesta de la marca del Penedès i l’ordenació de l’espai  mitjançant una xarxa de castells termenats, durant els segles X i XI, fins arribar a l’actual ciutat de Tarragona. La centralització del poder comtal amb Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV suposa un canvi en el control del territori. Un bon exemple fou la delimitació de la circumscripció de Tarragona per Ramon Berenguer III, que fou colonitzat a través de viles noves a partir de cartes de poblament. 

La segona xerrada del cicle es durà a terme just un mes després, el 14 de novembre, al mateix lloc i la mateixa hora, i portarà per títol “El cooperativisme agrari vitivinícola a partir de l'exemple del Sindicat Agrícola de Vila-rodona”. La conferència anirà a càrrec de Josep Santesmases. A partir del centenari, l’any que ve, del celler cooperatiu de Vila-rodona, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, que, a diferència d'altres cellers cooperatius del mateix arquitecte, continua funcionant a ple rendiment des de les estructures cooperatives creades fa 100 anys, es desentranya la història del cooperativisme agrari, lligada als processos històrics i socials del país. En bona part dels municipis vitivinícoles els darrers cent anys no s'entendrien sense les estructures cooperatives, que s'han creat, transformat i fusionat en continuats processos evolutius.

Després de les dues conferències, el dia 1 de desembre es serviran les postres dels Tastets, que consistiran en una visita guiada a la Cooperativa Agrícola i al columbari romà de Vila-rodona, a càrrec de Josep Santesmases, i al Centre d’Interpretació dels Castells del Gaià (el Catllar), a càrrec de Pep Zaragoza.

Les conferències sempre són d'assistència lliure. La sortida té un preu de 30 euros i inclou el dinar i els desplaçaments dels participants des de Tarragona. Les inscripcions es poden fer a la Secció Local de la Biblioteca de Tarragona i a l’adreça electrònica bptarragona.cultura@gencat.cat.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.