La XVI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, dedicada a la memòria oral de la vida quotidiana durant la guerra civil i la postguerra

La XVI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, dedicada a la memòria oral de la vida quotidiana durant la guerra civil i la postguerra 25/09/2018

Aquest any 2018, es commemora el 80è aniversari de la cruenta batalla de l’Ebre, l’enfrontament militar que, després de tres anys de guerra i quatre mesos d’acarnissada lluita entorn de l’Ebre, va posar fi a la guerra civil espanyola del 1936, marcant per sempre els que, d’una o altra manera, la van patir.

És per aquest motiu que el Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de la Fatarella i el COMEBE, volen dedicar la setzena edició de la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre a la memòria oral que encara es conserva, arreu del territori, sobre la significació que, tant aquella guerra com en la seva postguerra, van tenir en la vida quotidiana de la població local.

La jornada es realitzarà el 10 de novembre de 2018 al Casal Municipal de la Fatarella i tindrà com a conferència marc “El paper de la dona pagesa, des de la guerra civil, fins als anys 60. Memòria oral de les Terres de l’Ebre”, a càrrec de Ma. Teresa Castelló, professora d’història i geografia i membre del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. A més, es comptarà amb les intervencions de la periodista Ma. Jesús Ardèvol, David Tormo, del COMEBE, Albert Pujol, Núria Grau, Jordi Montagut i Mireia Grangé, de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila; la historiadora Ma. Helena Fibla i Andreu Caralt i Maite Hernández, de Terra Enllà Serveis Turístics, que tractaran sobre diferents aspectes de la memòria oral lligada a la vida quotidiana dels ebrencs i les ebrenques durant la guerra civil i la postguerra.

La jornada es complementarà amb un dinar a la Casa Ecològica de la Fatarella i amb una visita guiada a aquesta població de la Terra Alta, a càrrec de l’escriptor Josep Gironès.

La inscripció a la jornada és gratuïta i es pot formalitzar abans del 6 de novembre a l’enllaç https://www.irmu.org/projects/etnologiate. El preu del dinar és de 20€. També es permet l’entrada lliure a la jornada com a públic oient.

Trobareu el programa complet de la jornada al document adjunt a aquesta notícia.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.