80è. Aniversari de la Batalla de l’Ebre: activitats de commemoració

80è. Aniversari de la Batalla de l’Ebre: activitats de commemoració 18/07/2018

L'any 2018 es commemora el 80è aniversari de la Batalla de l'Ebre, un dels esdeveniments històrics més rellevants que han tingut lloc a les Terres de l'Ebre durant el passat segle XX.

 L’entitat tortosina Amics i Amigues de l'Ebre s'han posat al capdavant per a impulsar i donar difusió a tota una sèrie d'accions que està previst que se celebrin al llarg d'aquest 2018. L'acte central serà un Congrés que tindrà lloc a Tortosa els dies 28-30 de setembre i 5-7 d'octubre. Per a més informació: www.batalladelebre.cat.

No obstant això, a més d’aquest congrés, altres centres d’estudis locals i comarcals han organitzat activitat per tal de commemorar els 80 anys de la batalla més important de la guerra civil.

En primer lloc, l’Associació No Jubilem la memòria organitza el programa d’activitats “L’estiu a la rereguarda de la batalla de l’Ebre”, que rememora els 80 anys dels bombardejos al Priorat. Entre aquestes activitats hi destaca l’exposició “Bombes al Priorat”, que es podrà visitar del 25 de juliol a l’11 de setembre a l’absis del castell de Falset, i una sèrie de visites de memòria històrica al Priorat, entre els mesos de juliol i setembre. En podeu consultar el programa complet al document adjunt a aquesta notícia.

A més, l’Associació Cultural la Cana i Ajuntament de Flix realitza l’exposició “Flix a la Batalla de l’Ebre”, que es podrà veure a Ca Don Ventura, de Flix, de l’11 d’octubre al 18 de novembre, mentre que la XVI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura i l’Institut Ramon Muntaner, que es durà a terme el 10 de novembre al Casal de la Fatarella, girarà al voltant de la memòria oral sobre la guerra civil del 36 i la postguerra.

Lo Riu i Associació KFSR també duran a terme actes commemoratius del 80è aniversari del final de la batalla de l’Ebre a la Fatarella, els dies 17  i 18 de novembre, així com el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, que durant el tercer trimestre de l’any presentarà la biografia d'Artur Bladé i Desumvila, Artur Bladé, escriure la memòria, de Josep Sancho.

Per últim, també cal destacar que el Centre d’Estudis de la Conca de Barberà Centre d'Estudis de la Conca de Barberà posa a disposició dels investigadors en accès obert el llibre Lluitaré amb totes les meves forces, testimoni d´un soldat republicà de Barberà de la Conca durant la Guerra Civil (1936-1939), a l’enllaç https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=581288. La mateixa entitat té previst publicar a la revista Aplec de Treballs 36 un article sobre memòries d'un soldat de Montblanc que lluità a la Batalla de l'Ebre, article que properament també es podrà consultar a text complet a RACO (https://www.raco.cat/index.php/Aplec).

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.