L'Any Europeu del Patrimoni Cultural emmarca les Jornades Europees de Patrimoni 2018

L'Any Europeu del Patrimoni Cultural emmarca les Jornades Europees de Patrimoni 2018 04/07/2018

Aquest 2018 és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per celebrar la riquesa i diversitat del patrimoni europeu. La commemoració, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.
El patrimoni cultural abasta recursos del passat en moltes formes i aspectes: monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, així com col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Un llegat del passat que ens permet mirar el nostre futur, amb un inqüestionable valor educatiu, un considerable potencial econòmic i una gran dimensió de cooperació internacional.

Un dels principals objectius de l’Any Europeu és promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social, objectiu compartit amb el de lesJornades Europees de Patrimoni que se celebren cada any.

Les Jornades Europees del Patrimoni són la manifestació cultural participativa més important d'Europa en relació al patrimoni.  El caràcter de les activitats de les JEP contribueix a reunir als ciutadans i posa en relleu la dimensió europea i el valor del patrimoni cultural en 50 estats signataris del Conveni Cultural Europeu. Cada any s'organitzen més de 70.000 actes per tal de contribuir a la presa de consciència sobre el patrimoni comú d'Europa i la necessitat constant de la seva protecció, així com per crear experiències de patrimoni cultural compartit, promoure la inclusió i fomentar la creativitat i la imaginació.

Aquesta festa del patrimoni és una gran oportunitat per donar a conèixer el patrimoni cultural de Catalunya i, com cada any es convida als municipis i tots els agents culturals relacionats amb el patrimoni, a obrir i mostrar els seus béns i espais patrimonials,  perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i de lesactivitats que organitzin, per tal de donar a conèixer en profunditat el seu patrimoni, i així aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.

 

COM S'HI POT PARTICIPAR?

Els municipis o entitats que participin de la gran festa europea del patrimoni han de programar per als dies 12, 13 i 14 d’octubre les activitats que volen aportar a les Jornades Europees del Patrimoni. Cada municipi o entitat pot organitzar activitats  de tipologia diversa: visites guiades, concursos fotogràfics, representacions teatrals, concerts, rutes i itineraris, etc.; o activitats amb major permanència relacionades amb el patrimoni com presentacions de publicacions, inauguracions d’exposicions, entre d’altres.

Per poder participar ha de complir els següents requisits:

El monument o conjunt arquitectònic ha d’estar reconegut com a bé patrimonial en qualsevol dels catàlegs i/o inventaris oficials

  1. Les activitats programades seran de caràcter gratuït durant el cap de setmana de celebració de les Jornades Europees del Patrimoni
  2. En la publicitat de totes les activitats haurà de constar el logotip de les Jornades Europees del Patrimoni .
  3. Cal fer constar també la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Institut Ramon Muntaner, amb els logotips corresponents.
  4. Cada municipi o entitat participant assumeix la responsabilitat de l’organització i les despeses dels actes amb què hi participa. Es poden rebre ajuts d’entitats i associacions, de particulars o altres.
  5. La iniciativa i  l’organització de les activitats la poden assumir  tant una institució pública com una entitat o associació privada.
  6. Acceptar les condicions de participació.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural,  de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner es fan càrrec de:

  1. Assistència informativa en tot el desenvolupament de les Jornades.
  2. Difusió a través dels canals d’internet i de les xarxes socials del Departament de Cultura, de forma destacada a través de patrimoni.gencat on es podrà trobar l’accés al programa d’activitats i una explicació dels actes, horaris, i telèfons de referència.
  3. L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural contractarà una assegurança de responsabilitat civil per cobrir els possibles riscos de la visita i l’accés als elements del patrimoni monumental.
  4. L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural proporcionarà a tots els participants, plantilles editables amb la imatge de les Jornades per poder dissenyar els elements de difusió propis que necessitin.

 

INSCRIPCIÓ

Cal que els municipis i entitats participants omplin el formulari d’inscripció tan aviat com sigui possible. Un cop validades, les activitats es donaran d’alta i es podran consultar al web de patrimoni.gencat.

La data límit d’inscripció per tal de poder garantir la difusió conjunta de totes les activitats amb l’antelació necessària, és el 20 de setembre de 2018.

Per tal de formalitzar la inscripció cal que ho feu a través d’una de les entitats col·laboradores. Poseu-vos en contacte amb les entitats per sol·licitar les claus d'accés al formulari de l'agenda web de les JEP 2018. Al document adjunt a aquesta notícia trobareu la guia d'estil per emplenar el formulari.

 

Per sol·licitar la inscripció a:

 Institut Ramon Muntaner: Carles Barrull (Tel. 977 401 757 |carles@irmu.org)

www.irmu.org

 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.