Crida a la participació a la VII Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, que es dedicarà al segle XVIII

Crida a la participació a la VII Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, que es dedicarà al segle XVIII 06/06/2018

La VII Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, organitzada per la CCEPC i l’Institut Ramon Muntaner, es durà a terme a la sala La Pedrera de Capçanes el 29 de setembre de 2018 i enguany portarà per títol “El segle XVIII a les comarques tarragonines: de la Guerra a la recuperació econòmica”.

El segle XVIII català s’inicia amb la Guerra de Successió i la supressió de les institucions catalanes, acompanyada per una política repressiva i centralitzadora que tingué un impacte notable. Malgrat aquest inici advers, a finals de la centúria l’economia catalana havia experimentat un creixement extraordinari gràcies al dinamisme de la producció de manufactures, la modernització d’una part important de l’agricultura i la inserció de sectors productius molt significatius dins de xarxes comercials d’abast nacional i internacional. Aquest creixement tenia les arrels en el segle anterior i, per comprendre’l, el Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat constitueix un marc d’estudi idoni en la mesura que hi van confluir tots els processos mencionats anteriorment.

La trobada començarà a les nou del matí amb una visita a les pintures rupestres de Capçanes. La recepció dels participants i l’esmorzar, doncs, seran a les deu del matí i mitja hora més tard, les autoritats inauguraran l’acte. A tres quarts d’onze, Jaume Borràs impartirà la conferència marc: “Reivindicant lo Carrasclet, un heroi de la lluita antiborbònica de la Catalunya Sud”. Seguidament, M. Carme Jiménez, directora de l’IRMU, moderarà la taula de presentacions “L’esplendor de finals del segle XVIII al Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat”, per després passar a la presentació dels projectes de la CCEPC i l’IRMU i de l’Any Amigó. La trobada es clourà amb un dinar a la mateixa Sala La Pedrera i una visita vinculada a la figura de Carrasclet.

Des de l’Institut Ramon Muntaner fem una crida als centres d’estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat a presentar aportacions per presentar a la taula “L’esplendor de finals del segle XVIII al Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat”, que caldrà enviar a l’adreça merce@irmu.org abans del 2 de juliol, indicant el títol del treball/estudi/article, el nom de l’investigador/autor i un breu resum de 10 línies.

 

Foto: Església de Llaberia, hospital de campanya del Carrasclet, guerriller nascut a Capçanes l’any 1685. Autora: Sònia Coll. Font: Flickr. CC-BY-SA 2.0.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.