Es publiquen les actes del congrés “El Nadal en escena”

Es publiquen les actes del congrés “El Nadal en escena” 21/05/2018

Els dies 24, 25 i 26 de novembre de 2016 es va celebrar a Tarragona i Barcelona el congrés internacional “El Nadal en escena”, en què diversos especialistes europeus van analitzar les mostres escèniques a l’entorn del Nadal que s’han desenvolupat des de l’edat mitjana fins ara mateix als països catalans i en altres cultures d’Europa i es van posar en relació les distintes celebracions i actes.

Enguany, l’editorial Afers i el grup de recerca LAiREM, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner, Carrutxa i la Fundació Folch i Torres, han editat la publicació Ara ve Nadal! Formes espectaculars en les festes d’hivern, coordinat per Francesc Massip i Lenke Kovács, que recull les aportacions a aquest congrés. En aquest llibre es relliga la recerca universitària amb la cultura tradicional, la investigació amb la vivència, i ens trobem amb significatives mostres de manifestacions populars —líriques, litúrgiques o dramàtiques— sobre el tema nadalenc. Una atenció especial mereixen els Pastorets, quan s’ha complit el centenari dels més representats (els de Josep M. Folch i Torres), que se segueixen fent arreu del país amb una vitalitat incontestable gràcies a l’entusiasme de la col·lectivitat, la vigència del combat entre el Bé i el Mal que sovint se subratlla amb referències a l’actualitat més decebedora o reivindicativa, la tradicionalitat de les tècniques actorals i escèniques, la força de les músiques en directe i de les esperades «garrofes» o «cuplets» amb què s’al·ludeix críticament al present.

D’aquesta manera, aquesta publicació aplega una vintena d’articles dedicats al teatre nadalenc a Menorc, Mallorca i el Rosselló, els betlems de titelles al País Valencià, la sibil·la i els profetes al claustre de la catedral de Burgos, la feta del tió i els Pastorets de Rossend Arús i de Folch i Torres, entre d’altres aportacions.

Per a més informació: http://editorialafers.cat/botiga/ca/actes-i-congressos/437-ara-ve-nadal-formes-espectaculars-en-les-festes-d-hivern-9788416260539.html.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.