L'exposició "‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya", a Vilafranca del Penedès

L'exposició "‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya", a Vilafranca del Penedès 06/03/2018

L’exposició itinerant ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’, produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) en col·laboració de les entitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial, s’inaugurarà aquest dimarts a la Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès. L’acte inaugural serà a les 20 hores i hi assistirà un dels comissaris de la mostra, Ferran Estrada.

La mostra es podrà visitar a Vilafranca del Penedès del 6 de març al 8 d'abril de 2018. HORARI: Dimecres, de 17.00 a 20.00 h. Dijous i divendres, de 10.30 a 12.30 i de 17.00 a 20.00 hores. Dissabtes de 18.00 a 20.00 hores i diumenges de 12.00 a 14.00 h i de 18.00 a 20.00 h- Durant la Setmana Santa hi haurà un horari especial: del 27 al 31 de març de 12.00 h a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h.

L'exposició vol posar en valor l’arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica. Aborda el tema des d’una perspectiva eminentment etnològica, per a mostrar la relació home-medi-arquitectura des d’una aproximació a diferents paisatges i entorns històrics, culturals i productius rurals de Catalunya. L’objectiu principal de l’exposició és, segons els organitzadors, “aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d’entendre el món, es combinen per donar forma i fixar l’ús dels elements arquitectònics dels nostres paisatges humanitzats” i també “vol plantejar elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions i les seves opcions de futur en funció de l’actualització dels seus usos”.

L’exposició, que ha estat comissariada per Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona, es divideix en cinc tipus d’explotació del territori: 

  1. l'alta muntanya
  2. el secà
  3. el regadiu
  4. la costa
  5. el món dels masos

Cadascun d’aquest tipus s’estructuren en quatre àmbits temàtics: 

  • L’espai viscut. Les formes, la distribució i els usos dels espais interiors de les cases estan condicionades per la seva funció com a habitatge, espai vital i espai de socialització a partir de les particularitats de vida domèstica i familiar de la societat preindustrial i de la seva evolució.
  • L’espai simbòlic. L'arquitectura està condicionada per la cultura i les relacions socials i polítiques de la societat que l’usa i li dóna sentit. Els elements arquitectònics, però també l’urbanisme, són un reflex de l’organització social, de les relacions i de la condició socioeconòmica dels seus habitants, que es mostren a la societat a través de les construccions.
  • La dimensió tècnica i material. L’ús d’uns materials i d’unes tècniques constructives determinades, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes.
  • Els usos en l’economia productiva, la qual dóna lloc a la construcció de diferents elements arquitectònics dispersos pel territori, segons la ubicació dels recursos i de les possibilitats d'explotar-los, organitzant el paisatge per a la seva explotació.

L’exposició està en itinerància per diferents pobles i ciutats del país des que es va inaugurar al mes de novembre del 2015 a Cervera. A hores d’ara resta a disposició de les entitats que la vulguin acollir. Per tal de consultar condicions i disponibilitat es pot escriure a: elena@irmu.org

Fotografia: Imatge de l'exposició a Can Trona. Centre de Cultura i Natura.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.