Un estudi sobre el vocabulari del parlar del Penedès s’emporta la VI Beca Joan Veny de l’Institut Ramon Muntaner

Un estudi sobre el vocabulari del parlar del Penedès s’emporta la VI Beca Joan Veny de l’Institut Ramon Muntaner 30/01/2018

PEl projecte «Prospecció preparatòria per a la confecció d’un vocabulari del parlar penedesenc» proposat pel filòleg Ramon Marrugat ha guanyat la VI Beca Joan Veny atorgada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La beca està dotada amb 6.000 euros i fixa un termini màxim dos anys per a presentar el resultat del treball guanyador. Entre els objectius principals de la recerca s’hi troba investigar el vocalisme de Vilanova, realitzar una enquesta fonètica i lèxica a la rodalia de Torredembarra i, finalment, iniciar un vocabulari en línia del parlar penedesenc a través d’un web de l’Institut d’Estudis Penedesencs, que empara el projecte de Marrugat.

El jurat del premi ha escollit la proposta de Marrugat, segons ha manifestat, tant per la temàtica escollida que «és d’especial interès», com pel fet de tractar «una àrea geogràfica poc estudiada», així com «per la trajectòria de l’investigador i la tasca que ha desenvolupat fins ara». El jurat el formaven 5 persones, per primer cop el filòleg que dóna nom als premis,  Joan Veny, juntament amb Mila Segarra, Narcís Figueras, Montserrat Nadal i Francesc Feliu, designats respectivament per la Direcció General de Política Lingüística, pel patronat de l’IRMU, per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, i per la Xarxa Vives d’Universitats.

Pel que fa a Ramon Marrugat (1939), és llicenciat en Filologia Catalana per la URV i s’hi ha doctorat amb la tesi «L’adaptació a la llengua catalana dels noms dels vegetals provinents d’Amèrica (2015)». En el camp literari, ha editat poesia en català de Manuel Milà i Fontanals, així com diversos assaigs. En el camp lingüístic, ha fet estudis sobre la botànica en l’obra de Pompeu Fabra i sobre toponímia medieval. Actualment, és el coordinador d’un ampli treball de recerca sobre la llengua del Penedès. Marrugat també ha desenvolupat una intensa vida associativa en l'àmbit cultural.

La Beca Joan Veny, destinada a investigadors de l'àmbit dels centres d'estudis, es concedeix a treballs de recerca sobre la variació lingüística del català. En els darrers anys, aquest ajut ha servit per a promoure estudis relacionats, entre altres, amb les varietats lingüístiques del  pallarès i del tortosí i amb el català a banda i banda de la Franja.

Per a més informació de la Beca Veny: http://www.irmu.org/projects/joanveny


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.