Presentació a Mas de Barberans de la recerca sobre la gelada de 1956 als territoris de cruïlla

Presentació a Mas de Barberans de la recerca sobre la gelada de 1956 als territoris de cruïlla 13/12/2017

El Museu de la Pauma i el Centre d’Estudis lo Lliscó de Mas de Barberans presentaran aquest dissabte, dins del marc del programa Cultura Viva 2017, els resultats de la recerca que sobre la gelada de 1956 han realitzat els Centre d’Estudis de Terres de Cruïlla, coordinats pel Centre d’Estudis Seniencs. L’acte tindrà lloc a les 18 hores al Museu de la Pauma de Mas de Barberans.

El treball de recerca pretenia recollir i analitzar les conseqüències que va tenir aquest fenomen meteorològic, que tant va marcar la història del territori comprès a banda i banda del riu Sénia, i quina és la memòria que encara se’n conserva. Tota aquesta informació s’ha plasmat en l’exposició titulada «Memòria glaçada. La gelada de 1956 als Territoris de Cruïlla»,  que s’inaugurarà dissabte i en el catàleg de la mostra, que també es donarà a conèixer en la presentació. La mostra serà itinerant i es completarà amb un seguit de tallers per treballar-ne els continguts i recollir nous documents i materials. 

Per a fer l’estudi les 13 entitats participants de les dues bandes del riu Sénia han realitzat 114 enquestes a veïns de diverses generacions de les comarques de l’Alt i Baix Maestrat, els Ports,  el Matarranya, el Montsià, la Plana Alta i la Terra Alta. Aquest recull de la memòria col·lectiva sobre la gelada, tant de persones que la van viure en primera persona com de persones que n’han sentit a parlar,  s’ha completat amb un recull gràfic i documental, d’arxius i d’hemeroteca, que permet visualitzar els efectes d’aquest episodi meteorològic, tant els dies en què va tenir lloc, com en els mesos i anys posteriors, així com les conseqüències en tots els camps: en la vida quotidiana, en les activitats laborals, en els esdeveniments socials i festius, en les migracions cap a altres territoris

La recerca ha comptat amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i del Campus Extens de la URV a la Sénia, del projecte Patrimoni de la UJI i dels ajuntaments de les entitats participants.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.