L'exposició "Patrimoni oblidat, memòria literària" recala a Igualada

L'exposició "Patrimoni oblidat, memòria literària" recala a Igualada 30/10/2017

 

L'exposició 'Patrimoni oblidat memòria literària’, que relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura, es podrà visitar a la Biblioteca Central d'Igualada del 3 al 30 de novembre.

L’objectiu de l’exposició, i de totes les activitats que s’hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d’estudis, en aquest cas parlant del ‘patrimoni oblidat’, alhora que es remarca la importància d’aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries. La mostra està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’.

En total s’hi recullen 60 elements de patrimoni ‘oblidat’ d’arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Ciutadella, Saidí, Girona, l’Alguer, l’Alguer, Tarragona, Aiguamúrcia, Vilaplana, Riudecanyes, Benissanet…, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguin clàssics, actuals o d’àmbit més local, com ara Eugeni d’Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal... Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars.

L’exposició, que ha estat comissariada per Josep Santesmases, Pineda Vaquer, Narcís Figueras, Montse Caralt i Mireia Munmany, forma part d’un projecte més ampli que, sota el mateix nom, han impulsat l’IRMU i la CCEPC, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres institucions i entitats. Aquest projecte preveu editar properament el catàleg de l’exposició i crear una pàgina web on es podrà trobar tota la informació sobre molts més elements patrimonials ‘oblidats’ i els textos que en fan referència, recollits al llarg de dos anys de recerca. 

El dimecres 29 de novembre, a les set de la tarda, es durà a terme una visita comentada a l'exposició, a càrrec de  Josep Santesmases, president de la CCEPC, vicepresident segon de l'IRMU i coordinador del projecte. Posteriorment,  hi haurà un recital de diversos textos literaris, a càrrec de Margarida Barnús Mañé.

Per a més informació: www.patrimonioblidat.cat


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.