L'exposició "Patrimoni oblidat, memòria literària", a Ciutadella

L'exposició "Patrimoni oblidat, memòria literària", a Ciutadella 13/09/2017

El palau Can Saura de Ciutadella, recentment recuperat com un espai cultural municipal,  acollirà del 17 al 30 de setembre l’exposició `Patrimoni oblidat, memòria literària’, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Menorquí d’Estudis, que n’és l’amfitrió. La mostra s’inaugurarà aquest diumenge 17 de setembre a les 19.30 hores. A més, aquesta itinerància també compta amb el patrocini de la Fundació Baleària. L’acte anirà a càrrec del president de la CCEPC i vicepresident de l’IRMU, Josep Santesmases, que també és el coordinador de l’exposició, de Joana Gomila, alcaldessa de l’Ajuntament de Ciutadella, i de Miquel Àngel Limón, president del Consell Científic de l’IME, que ha col·laborat amb el catàleg de l’exposició.

L’exposició relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L’objectiu de la mostra, i de totes les activitats que s’hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d’estudis, en aquest cas parlant del ‘patrimoni oblidat’, alhora que es remarca  la importància d’aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries.

`Patrimoni oblidat, memòria literària’ està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’. En total s’hi recullen 60 elements de patrimoni ‘oblidat’ d’arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Ciutadella, Saidí, Girona, l’Alguer, l’Alguer, Tarragona, Aiguamúrcia, Vilaplana, Riudecanyes, Benissanet…, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguin clàssics, actuals o d’àmbit més local, com ara Eugeni d’Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal... Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars.

HORARI: Dies 22 i 23 de setembre: dia 22 de 10 h a 13,30 h (Escoles i Instituts) i dia 23 de 10 h a 13,30 h i de 18 h a 21 h (públic en general).

Dies 29 i 30 de setembre: dia 29 de 10 h a 13,30 h (Escoles i Instituts) i dia 23 de 10 h a 13,30 h i de 18 h a 21 h (públic en general)

Més informació a: http://www.patrimonioblidat.cat/

 

Fotografia: Josep Santesmases


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.