Simposi. El Congrés de Cultura Catalana. Un balanç des de l’actualitat

Simposi. El Congrés de Cultura Catalana. Un balanç des de l’actualitat 19/06/2017

Enguany i durant tot el 2017, el Congrés de Cultura Catalana celebra el seu 40è aniversari. Des de la Fundació que porta el seu nom es vol reivindicar la importància que va tenir aquest esdeveniment durant la Transició. Aquell Congrés va ser la primera mobilització ciutadana massiva organitzada, més enllà de les manifestacions de la protesta antifranquista, i va aplegar més de 12.000 participants arreu del territori en els diferents àmbits de debat que van assentar les bases de les noves estructures que necessitava el país. Quaranta anys després, la Transició ja forma part de la història, però cal reivindicar encara el Congrés de Cultura Catalana com un dels elements més rellevants del patrimoni col·lectiu que ens va deixar aquell moment. Tant des del punt de vista de la memòria col·lectiva, com des del punt de vista estricte de l’anàlisi històrica, el Congrés representa un dels fenòmens més rellevants de la transició pel que fa a la mobilització de la societat civil.

Així doncs, el Simposi “El Congrés de Cultura Catalana. Un balanç des de l’actualitat”, que es durà a terme els dies 29 i 30 de juny a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, vol reunir persones que des de l’àmbit acadèmic puguin aportar coneixement i recerca sobre la història del Congrés de Cultura Catalana en el marc del Franquisme (pre-Congrés) i la Transició (celebració del CCC) des de les diferents disciplines de les ciències socials (història, sociologia, sociolingüística, etc.).

El Simposi s’estructura en diferents sessions que, seguint un format de taules rodones amb diferents ponents, tractaran sobre els límits de la Transició als Països Catalans, el debat del Congrés des del territori, els continguts del Congrés de Cultura Catalana i la seva vigència i, finalment, els congressistes dins del Congrés. En aquestes sessions hi participaran, entre d’altres, Jordi Casassas, Jaume Claret, Mercè Picornell, Giovanni Cattini, Isidor Marí, Imma Tubella, Enric Pujol i Agustí Colomines.

Tothom que hi vulgui assistir s’hi pot inscriure gratuïtament al següent formulari d’inscripció.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.