Aquest cap de setmana, 14a. Fira del Llibre Ebrenc, amb diverses novetats

Aquest cap de setmana, 14a. Fira del Llibre Ebrenc, amb diverses novetats 09/05/2017

Del 25 al 28 de maig se celebrarà a Móra d’Ebre la 14a. edició de la Fira del Llibre Ebrenc, dedicada exclusivament als autors i les autores de les Terres de l’Ebre i la seua àrea d’influència i també a llibres, que tot i ser escrits per autors de fora de les Terres de l’Ebre, tinguin una temàtica referent a aquest territori que abraça les quatre comarques de l’Ebre i les culturalment vinculades, com són les del Priorat, l’Aragó catalanòfon i el Maestrat.

A la plaça de la Cultura de Móra d’Ebre trobareu l’espai principal de la Fira: una llibreria única instal·lada en una gran carpa de 500 metres quadrats que coordinen les tres llibreries de referència de la Fira: Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta, junt amb l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), que hi aporta els llibres i les revistes de tots els centres d’estudis ebrencs i hi fa tasques de coordinació i gestió. En aquesta edició de la fira, també hi haurà un apartat especial amb els llibres editats per la Diputació de Tarragona. En aquest gran aparador literari i editorial s’hi exposaran enguany al voltant dels 2.500 títols de temàtica ebrenca.

En aquest espai es realitzaran les activitats principals de la fira: la presentació i signatura de llibres de temàtica ebrenca a càrrec de més de trenta autors, o la Jornada del Llibre Ebrenc, que enguany guanya protagonisme perquè seran dues jornades en lloc d’una. La primera es durà a terme divendres 26 de maig i porta per títol “Hi havia una vegada... o com la literatura infantil i juvenil pot ajudar en el coneixement de l’entorn”. Hi intervindran Roser Capdevila, l’autora de Les tres bessones, i Núria Ibáñez, autora de la col·lecció de llibres infantils “El Montsià de Bàrbara i Jaume”.

La segona jornada, amb el títol “Els imprescindibles de la literatura ebrenca”, anirà a càrrec de Josep Sebastià Cid, professor de literatura. Es farà dissabte 27 de maig i vol analitzar la presència d’autors ebrencs «imprescindibles» a les biblioteques del territori, amb un debat final amb llibreters, bibliotecaris, lectors, etc. La moderació d’ambdues jornades anirà a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner.

Una de les accions especials que la Fira del Llibre Ebrenc farà aquest 2017 és el foment dels llibres ebrencs entre les biblioteques escolars a través d’una prova pilot a les escoles de la Ribera d’Ebre. Així, gràcies a la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre, les escoles de la comarca han estat convidades a vindre a la Fira a triar i remenar els llibres exposats. S’ha fet una tasca prèvia de possibles necessitats i des de la Fira es finançarà un lot de sis llibres ebrencs per a cada escola. Els mestres bibliotecaris de totes les escoles de la comarca visitaran la fira junts, participaran de les activitats que s’hi fan de manera conjunta i triaran aquells llibres que més els interessin per a la biblioteca del seu centre escolar. Dels sis llibres del lot, tres seran per a xiquets i xiquetes en edat de primària, i els tres restants de temes de la Ribera d’Ebre perquè els mestres els treballin a l’aula. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la implicació especial del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

Més novetats que trobareu a la Fira d’enguany són el lliurament del 13è. Premi Llibresebrencs.org, que es durà a terme el 27 de maig, ja que enguany compta amb una opció de premi popular a través de la plataforma Wattpad; l’activitat Tast-Vinent, una sessió de presentació breu de dos espectacles literaris que tenen la literatura i el vi com a eix central: “Amb gust de terra”, a càrrec d’Albino Tena i Jesús M. Tibau, i “El raïm inquiet”, a càrrec d’Elistories, o la celebració de la incorporació del terme ebrenc en el Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) de l’Institut d’Estudis Catalans amb una samarreta commemorativa que trobareu a la Fira.

La Fira també coincideix amb la 10a. edició de Litterarum. Fira d’Espectacles Literaris, entre els quals destaquen quatre espectacles literaris ebrencs: dos a càrrec de Valer Gisbert: “La casa de la memòria”, basat en l’obra d’Artur Bladé i Desumvila, i “Les passions de la menestrala”, basat en la novel·la homònima de Francesca Aliern; el recital “Dunes”, a càrrec de Laura Borràs i Montse Castellà, amb textos de Zoraida Burgos, Gerard Vergés i altres autors ebrencs, i, finalment, “Sense pistola”, a càrrec d’Arturo Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer, amb textos de Casasses.

Programa definitiu de la 14a. Fira del Llibre Ebrenc i del 10è. Litterarum. Fira d'espectacles literaris


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.