Reus acull el II Simposi Internacional Foc Festiu a la Mediterrània

Reus acull el II Simposi Internacional Foc Festiu a la Mediterrània 08/05/2017

Els dies 26, 28 i 28 de maig es realitzarà a Reus el II Simposi Internacional Foc Festiu a la Mediterrània. L’estructura que seguirà el Simposi, que tindrà lloc a la sala Santa Llúcia (raval de Robuster, 34) serà la següent:

El divendres 26 a la tarda s’inaugurarà el Simposi, amb la conferència “El cicle de festes d’hivern” a càrrec de Josefina Roma i començarà la presentació de comunicacions dedicades a les festes de foc del cicle hivernal. En aquest primer àmbit s’hi parlarà, entre altres, de la recuperació de la Fia-Faia, les atxes de la nit de reis a Tona, Villores o Taradell, de les falles de la Riera de Gaia... Finalment, el dia es clourà amb música tradicional occitana.

El dissabte 27 estarà dedicat a les festes de Sant Antoni, començant amb la conferència inaugural “Las lumbres de San Antón en Jaén”, a càrrec de Rafael Cámara. La resta del matí es dedicarà a aprofundir en els costums festius de poblacions com Ascó, Sa Pobla i altres pobles de Mallorca, el Forcall, Canals... També dels foguerons de Gràcia a Barcelona, o de les tonades que sonen al voltant de les fogueres del nord del País Valencià.

Seguidament, es deixarà enrere l’hivern per dedicar el Simposi als focs festius de la resta de l’any, començant amb la conferència “Eras hèstas deth solstici d’estiu en Aran e Comenge”, a càrrec de Bernat Menetrier. Les comunicacions que s’hi presentaran ens parlaran de la Flama del Canigó, els Fanalets de Sant Jaume de Lleida, la Cremada del Dimoni de Badalona o la celebració de de Sant Joan a l’entorn de Luishon. A més, també s’analitzarà el foc com a mitjà de comunicació en ple segle XXI i es parlarà del manual de bones pràctiques per mantenir les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

En arribar la nit, hi haurà activitats complementàries amb foc i música. La jornada del dissabte es complementarà amb projeccions de vídeos relacionats amb el foc a les festes populars, que es durà a terme a la sala del Castell (Pl. del Castell, 3). Si els assistents al simposi disposen d’alguna gravació sobre focs festius, la poden fer arribar a reus@carrutxa.cat per tal d’incloure-la en aquesta projecció.

Finalment, diumenge el matí, moment de clausura del Simposi, es farà la presentació del llibre d’actes del I Simposi de Focs de la Mediterrània celebrat l’any passat a Vic i la presentació del calendari de Falles del Pirineu, en el qual hi consten tots els pobles en què s’hi fan falles.

INSCRIPCIONS AL SIMPOSI

La inscripció i l’assistència al Simposi són gratuïtes i lliures, però la inscripció prèvia a les jornades dona dret a rebre’n el dossier. Cal formalitzar la inscripció enviant un correu electrònic a reus@carrutxa.cat amb les vostres dades (nom i cognom, DNI i tipus de quota). La quota de 25€ dóna dret al dinar i al sopar de dissabte. La quota de 25 + 15 € dóna dret a rebre la publicació de les actes del Simposi, en format electrònic o paper.

EXPOSICIONS I ACTES PREVIS

El simposi també comptarà amb un seguit d’exposicions i xerrades.

  • 12 de maig: Inauguració de l’exposició “Falles i Fogueres. Focs festius als Països Catalans” a la sala Santa Llúcia (Raval de Robuster, 34) i presentació del simposi a Reus.
  • 16 de maig: Inauguració de l’exposició “Sant Antoni, la festa major d’hivern” al Museu de Reus (Pl. De la Llibertat). - 19 de maig: Conferència “Les fogueres de Sant Joan a Reus”, a càrrec de Ferran Sugranyes i Salvador Palomar, al Centre Cívic Mestral, al Barri Gaudí.
  • 24 de maig: Conferència “El foc a la festa: entre la necessitat i el simbolisme”, a càrrec d’Ezequiel Gort a l’Arxiu de Reus.

L’organització d’aquest segon simposi de focs festius a la Mediterrània, en el marc de Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017, és a càrrec de Carrutxa, l’Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, el Museu Etnològic de Barcelona i la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia de Reus i el suport de l’Obra Social La Caixa.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.