Andorra i l'acord d'associació amb la Unió Europea

Autors DDAA
Editorial Societat Andorrana de Ciències Any 2018 Localització Andorra
ISBN/ISSN 978-99920-61-39-8 Preu Estat de publicació Disponible
Centre Societat Andorrana de Ciències Contacte
Sumari
SUMARI

5 Salutació del president de l'equip rector de la XLIX edició de l'UCE. Per Jordi Casassas i Ymbert, president de l'equip rector de la XLIX edició de l'UCE.
7 Presentació. Per Marta Fonolleda i Riberaygua, assessora territorial de l'equip rector de l'UCE per les relacions amb Andorra.
9 Andorra i el sentiment europeista. Per Arnau Colominas i Navarro, director d'El Periòdic d'Andorra.
13 L'aproximació a la UE i les telecomunicacions andorranes. Per Carles Casadevall i Soler, enginyer superior de telecomunicacions i director d'Internacional d'Andorra Telecom.
19 El comerç i l'acord d'associació amb la Unió Europea. Per Susanna Venable i Alcaide, presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), i Antoni Miralles i Gascó, vicepresident de la FACA.
25 L'ascens de Xina i el paper d'Europa. Per Eugeni Bregolat i Obiols, exambaixador d'Espanya a Rússia, a la Xina i a Andorra.
29 Construcció europea i associació europea d'Andorra: paradigmes i reptes. Per Manuel Montobbio i de Balanzó, diplomàtic i escriptor, ambaixador d'Espanya a Andorra.
35 Acord d'Associació Andorra-Unió Europea: una finestra d'oportunitats. Per Maria Ubach i Font, ministra d'Afers Exteriors d'Andorra.
43 El tercer copríncep. Per Yvan Lara i Sànchez, politòleg i professor al liceu Comte de Foix.
47 Andorra versus Europa. Per Montserrat Ronchera i Santacreu, empresària, consultura en màrqueting i desenvolupament.
51 Les oportunitats per a Andorra de l'acord d'Associació amb la UE. Per a Pere López i Agràs, economista, conseller general i president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata.
57 Les relacions entre Andorra i la Unió Europea. Per Josep Pintat i Forné, empresari i president del Grup Parlamentari Liberal.
63 L'acord d'associació amb Europa: el gran repte per Andorra. Per Maria Martisella i Gonzàlez, consellera general, membre de la comissió legislativa de política exterior de Demòcrates per Andorra.
67 Sobirania i cessió de competències sobiranes en l'àmbit de les relacions entre el Principat d'Andorra i la Unió Europea. Per Nemesi Marquès i Oste, doctor en dret i ex-representant personal del Copríncep Episcopal.
73 Les incompatibilitats entre la Unió Europea i Andorra. Per Guillem Fornieles i Alacid, secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT).
81 Un nou estatus del català en la Unió Europea?. Per Maria Cucurull i Canyelles, lingüista i professora de català.
87 L'impacte negatiu de la pèrdua del tabac en l'economia andorrana. Per Albert Torres i Babot, empresari i exconseller del Comú de Canillo.
95 L'Institut d'Estudis Andorrans i els projectes europeus de cooperació. una reflxió sobre la participació andorrana en programes europeus. Per Ramon Copons i Llorens, doctor en ciències geològiques i director tècnic del Cenma-IEA
103 La lliure circulació des del punt de vista d'una empresària andorrana Per Montserrat Cardelús i Maestre, psicòloga i empresària.
109 De l'acord amb la Comunitat Econòmica Europea a l'associació amb la Unió Europea: reflexions sobre el camí internacional d'Andorra. Per Joan Becat i Rajaut, geògraf i membre de IEC i secretari de la Fundació UCE.
127 El futur d'Andorra i el seu entorn pirinenc en la Unió Europea. Per Antoni Pol i Solé, arquitecte i urbanista, i Joan Ganyet i Solé, arquitecte, exsenador i exalcalde.
137 L'acord d'associació, una porta oberta al futur per als nostres joves. Per Eric Jover i Comas, doctor en química ambiental i ministre d'Educació i Ensenyament Superior.
141 La meva visió d'Andorra versus Europa. Per Jordi Marquet i Mandicó, empresari, gastrònom, ex-president fundador de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra.
149 Sigui com sigui, Andorra és (a) Europa. Per Josep Dallerès i Codina, ensenyant, exministre, ex-síndic general, exambaixador i president de la Comissió Nacional per a la Unesco.
161 Europe et diversité: l'exemple de la culture. Per Jocelyne Caballero, ambaixadora de França a Andorra.
165 L'associació amb la Unió Europea: una opció positiva. Per Jaume Bartumeu i Cassany, advocat, cap de Govern d'Andorra 2009-2011 i president d'SDP.
177 L'uniforme burocràtic de Brussel·les. Per Marc Forné i Molné, advocat i cap de Govern d'Andorra 1994-2005.
183 Andorra / UE post-tractat d'associació. Per Òscar Ribas i Reig, advocat i empresari, cap de Govern d'Andorra 1982-1984 i 1990-1994.
189 Cloenda. Per Àngels Mach i Buch, presidenta de la SAC i membre de la Fundació UCE.
Altres actes a l'UCE
191 La llengua per al diàleg: homenatge a Pompeu Fabra. Per Marta Fonolleda i Riberaygua.
193 Andorra i els Països Catalans. Per Antoni Pol i Solé.
203 El XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana (Manresa 20 i 21 d'octubre 2017). Per Àngels Mach i Buch, Fundació Alsina i Bofill, i Ignasi Carrasco i Miserachs (Fundació Althaia).
209 L'UCE i la Xarxa Vives d'Universitats. Cloenda XLIX UCE. Per Miquel Nicolau i Vila, president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la Universitat d'Andorra.
211 L'eix mediterrani: camins comunicatius. Per Univers Bertrana i Diaz.
215 Annex

  Monografies