Itineraris dels centres

El que hi trobaràs

Descripció breu Els punts del recorregut són:

1.-Can Fabra
Aquesta era una de les fàbriques més importants de Sant Andreu. Va obrir les portes com cada dilluns però a les onze del matí els piquets hi van entrar i van obligar a tancar-la. Van haver-hi uns petits aldarulls entre els piquets i diversos treballadors i es van trencar alguns vidres; finalment, la fàbrica va tancar.

2.-Plaça d'Orfila
Quan la situació començava a complicar-se, uns quants veïns van anar a l’església amb la intenció de tocar a sometent perquè s'acabés amb la revolta. El rector, per no complicar més la situació, no els va deixar tocar a sometent, al·legant que sense el permís d’alguna autoritat competent no es podia fer.
Al dia següent, davant dels fets, el rector, el vicari i el sagristà van fugir i a les poques hores l’església i la rectoria van ser assaltades per la turba. Després de saquejar-la, finalment va ser cremada.
A l’Ajuntament de Sant Andreu hi treballava Miquel Baró, un dels cinc afusellats al castell de Montjuic acusat de ser un dels líders de la revolta a Sant Andreu. Entre d’altres actes va ser acusat de ser el qui va capitanejar la crema de l’església de Sant Andreu.

3.-Interior de l’església
El temple va ser assaltat, els mobles van ser apilats en la base d’un dels pilars i s'hi va calar foc, amb la intenció que l’estructura cedís i caigués. L’església va estar cremant durant trenta hores.

4.-Plaça del Comerç
Aquesta plaça era l’artèria principal de la vila de Sant Andreu: allà hi havia el Casino Andresense. La turba va tenir la plaça com a “base d’operacions”: se'n van desmuntar les llambordes i les vies del tramvia per fer les barricades; s'hi van organitzar els atacs als edificis religiosos; s'hi van distribuir les armes i es van crear grups armats per vigilar les entrades i sortides a la vila.

5.-Casa Asil
Les monges que cuidaven els ancians van veure perillar per dues vegades la Casa Asil. Finalment, gràcies a la intervenció dels veïns la Casa Asil es va salvar de les flames.

6.-Carrer d'Ignasi Iglésias, cantonada amb el carrer de Concepció Arenal
Per aquest carrer van pujar els obrers en direcció als Tallers del Nord per aturar-los també i des d’allà van arribar fins a l’estació del ferrocarril, on van fer aturar tots els trens després d’amenaçar-ne els conductors.
La gent va haver de marxar a peu cap al centre de Barcelona.

7.- Convent de les monges de Jesús-Maria
Les monges van ser les primeres en saber que a Barcelona es cremaven esglésies: una dona que venia de Barcelona els ho va explicar. Un grup d’homes del Centre Tradicionalista van anar a protegir-les i es va produir un tiroteig amb els revoltats. Finalment, les monges van fugir i el convent va ser pres per les flames.

8.-Convent dels Germans Maristes
Després de començar a cremar l’església de Sant Andreu, els maristes van abandonar el convent tement el mateix destí. Aquella mateixa nit el convent va ser assaltat i cremat.

9.-Carrer de Llenguadoc, cantonada amb el carrer Gran de Sant Andreu
La caserna de la Guàrdia Civil del carrer Gran de Sant Andreu va ser assaltada per la turba. Els revoltats van entrar a les cases properes a la caserna i des d’allà van intentar l’assalt. La policia va aconseguir evitar-lo i va matar un revoltat en dita cantonada. Els altres van fugir, no sense abans robar a les cases on havien entrat.

10.-Carrer Gran de Sant Andreu, cantonada amb la plaça del Doctor Cararach
Aquesta era l’entrada principal a Sant Andreu, per on els militars van entrar l’últim dia de revolta després que els regidors de Sant Andreu arribessin a un acord amb els militars d’entrar sense obrir foc a canvi que es desmuntessin les barricades. Molts dels comerços d'aquest carrer van ser assaltats.

11.-Pares de la Sagrada Família
Va ser l’últim en cremar-se, l’exèrcit ja estava molt a prop de Sant Andreu però no van arribar a temps per evitar finalment que l’edifici fos cremat.

12.-Convent de les Germanes Dominiques
Es va salvar del foc de miracle: quan la turba ja anava cap allà amb la intenció de calar-hi foc, un grup avançat de la cavalleria va arribar-hi i va fer fugir als revoltats. Per protegir-lo, van quedar-se allà a passar la nit i al dia següent ja va entrar l’exèrcit.

Informació d'interès

Durada del itinerari: 1 hora 30 minuts

Preu per persona: 3 € (grups escolars), 10 € (general), 5 € (grups de centres d'estudis)

Mínim i màxim de persones per grup: Entre 10 i 25 persones

Imatges:

Bibliografia

Informació el·laborada per:

  Itineraris dels Centres d'Estudis