Itineraris dels centres

El que hi trobaràs

Descripció breu Punts de l'itinerari:

1.- Església de Lourdes, abans de Santa Madrona l’Antiga.
Carrer de la Mare de Déu del Remei, 38
Església construïda el 1916, que va substituir l’anterior, destruïda durant els fets de la Setmana Tràgica. Joan Bassegoda l’atribueix a l’arquitecte Adrià Casademunt. Segueix models barrocs, amb cúpules i un petit campanar. La seva originalitat rau en el fet que no segueix models medievals, com era més habitual en l’època.
Actualment acull una comunitat parroquial molt dinámica.

2.- Esclaves del Sagrat Cor, escola del Remei. Grases, cantonada Mare de Déu del Remei
En el punt aproximat d'un aparcament es trobava aquest convent amb escola, actualmente desapareguda, que ocupava un edifici cedit per Ignasi Girona.

3.- Escola de les Franciscanes Misioneres de la Immaculada Concepció. Plaça del Sortidor
Escola de llarga tradició a dins del barri. L’edifici va ser atacat durant els fets i les monges van haver de fugir. Ha sofert moltes ampliacions; actualment l’escola porta el nom d'Anna Ravell, fundadora de l’orde. En l’època de la Setmana Tràgica era un edifici petit, amb capella i un hort.

4.- Escola i convent de les Assumpcionistes. Carrer de Tapioles
Escola desapareguda actualment, situada a la part alta del carrer de Tapioles, entre el carrer de Magalhaes i Montjuïc. Era una petita comunitat de setze monges, quinze de les quals eren franceses.

5.- Església de Santa Madrona (la Nova). Carrer de Tapioles, 10
L’església és una fita important al barri. La va inaugurar la reina regent, Maria Cristina, en el marc dels actes de l’Exposició de 1888. Ha patit al llarg del temps moltes cremes i enderrocs parcials, perdent durant la guerra el remat en punxa del campanar. La seva estratègica situació, visible tant des de la part alta del carrer de Tapioles com des del Paral·lel, així com les seves dimensions (l'alçada del campanar fa 50 metres i diàmetre de la cúpula, 32 metres) li atorguen un protagonisme urbà important. Actualment està molt malmesa i precisaria una rehabilitació. En l’entrada que dóna al carrer de Margarit, actualment protegida amb una reixa, es troba la porta del convent de Sant Joan de Jerusalem, que es trobava a l’antiga riera de Sant Joan. En enderrocar-se el convent, més o menys per l’època de la construcció d’aquesta església, s’hi va traslladar aquesta porta.

6.- Institut dels hermanos de la Doctrina Cristiana. Carrer de Blai, 34
Aquest edifici ha sofert ampliacions i canvis al llarg del temps. Durant la Guerra Civil el va ocupar un menjador popular i un sindicat i posteriorment hi va tenir la seu un centre de la Falange. També hi va haver alguns serveis socials i una llar d’infants. Amb la democràcia es va destinar a centre cívic, centre de jubilats i serveis diversos fins a convertir-se en la Biblioteca Francesc Boix. Conserva també alguns altres serveis municipals.
El recorregut pel Poble-sec acaba aquí, però es pot ampliar travessant el Paral•lel i anant fins als Escolapis.

7.- Monges de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. Carrer d’Aldana, 1
Actualment és una escola. En l’època tenia escola, guarderia per a mares treballadores, asil de vells i orfenat. Les monges es van refugiar a la propera presó de dones, regentada per monges de la seva mateixa orde. Ha sofert moltes ampliacions, encara que es pot reconèixer l’àbsis de l’església original.

8.- Fàbrica Tortras. Carrer de la Cera
Sense travessar la Ronda es pot veure, a l’inici del carrer de la Cera, l’edifici de l’antiga fàbrica de licors Tortras, propietat d’un carlista que va rebre també atacs en córrer la brama que hi amagava religiosos procedents dels escolapis. L’edifici no ha sofert canvis significatius.

9.- Escolapis de la Ronda. Aquest edifici ha sofert molts canvis i ampliacions. Va rebre diferents atacs durant els fets de la Setmana Tràgica: va ser un dels primers edificis atacats. Imposava per les seves dimensions, encara significatives, després de les ampliacions realitzades durant els anys vint. Va ser un atac molt preparat, potser perquè era l’orde més important que es dedicava a l’educació de la gent humil i també per les relacions d’alguns dels seus membres amb el carlisme.

Informació d'interès

Durada del itinerari: 1 hora i 30 minuts

Preu per persona: 3 € (grups escolars), 10 € (general), 5 € (grups de centres d'estudis)

Mínim i màxim de persones per grup: Entre 10 i 25 persones

Imatges:

Bibliografia

Informació el·laborada per: Josep Guzman i Júlia Costa

  Itineraris dels Centres d'Estudis