Itineraris dels centres

El que hi trobaràs

Descripció breu L’itinerari consta de vuit punts:

1.- Fraternitat Instructiva “El Pueblo”. Carrer del Clot, núm. 46, amb una sortida a la plaça del Mercat 9.
Creada l’any 1904, estava vinculada al Partit Republicà Radical. Acollia un cafè, un teatre i una escola. Aquesta oferia noranta places diürnes i setanta-cinc nocturnes i dominicals. El president del centre, Pere Rovira, fou implicat en els fets quan el grup dirigit per Joan Garrós es van apoderar dels fusells del sometent local tot deixant un rebut amb la firma de Rovira. Segons consta a la Causa, el dia 5 d’agost la policia registra i clausura aquest local. Recullen una pistola, un revòlver i munició.

2.- Centre Nacionalista Radical del Clot. Carrer del Clot, núm. 77
Es tracta d’un altre centre dels intervinguts i clausurats per la policia. Segons les cròniques d'"El Poble Català", sabem que els seus membres havien participat a les ofrenes florals de l’11 de setembre dels anys 1907 i 1908.

3- Parròquia de Sant Martí del Clot. Plaça del Canonge Rodó.
Obra de l’arquitecte Josep Simó i Fontuberta. Construïda en estil neogòtic entre 1863 i 1882, fou completada després dels fets de 1909. Desapareguda en ser incendiada l’any 1936. Disposem del testimoni de mossèn Miquel Roura publicat el 1910. Ens explica que el dimarts 27 de juliol a les quatre de la tarda era dins del temple i no volia fugir davant l’imminent assalt. No havia trobat el suport dels membres de sometent per tal de protegir-lo. L’acompanyaven els vicaris Ramon Prats i Damià Vivas i Roura (el seu nebot) i el sagristà Francesc Oller. Aquests l’obliguen a fugir del temple. Aleshores busquen la manera de sortir de la ciutat. Després d’una llarga odissea arribaran el divendres 30 a Sant Pol, poble natal de Roura. No tornarà a Sant Martí fins del 7 de setembre i l’endemà celebra els primers oficis religiosos dins el temple incendiat.

4- Foment Republicà Democràtic Federalista. Carrer de la Muntanya, 7
Es tracta d’un altre centre dels intervinguts i clausurats per la policia.

5- Sant Pere Claver. Carrer de València, 680 (abans Carretera del Clot, 210)
Inaugurat el 1899 amb el nom de Centro de Nuestra Señora del Carmen y San Pedro Claver. Ocupava una illa sencera i constava d’una cooperativa de consum per als associats; quatre escoles diürnes per a infants (n’acollia uns tres-cents) i quatre de nocturnes per a adults (n’acollia uns dos-cents), en les quals s’impartia formació tècnica. Uns tres-cents nens rebien catequesi els festius a la tarda. Els socis obrers i els seus fills tenien un seguit d’incentius.
L’edifici havia estat abandonat el dimarts 27. Fou assaltat, saquejat i incendiat a partir de les tres de la tarda del dimecres 28 de juliol. Les destrosses foren valorades en més de 103.000 pessetes.
El 8 d’agost, un grup de seixanta socis assisteixen a la missa de la parròquia i, a la tarda, uns cent setanta socis més es reuneixen a les runes del centre. A primers de setembre s’iniciarà el curs en tres aules recuperades. El dia de Reis de 1910 se celebra la restauració del cos de l’edifici destinat a escola.

6- Filles de la Caritat i de Sant Vicenç de Paül. Asil de la Sagrada Família. Carrer de la Muntanya, 37-41, cantonada amb carrer de Mallorca.
Des de 1894 oferia guarderia gratuïta de nenes filles d’obrers. Es procurava tenir-ne cura i oferir-los instrucció mentre els seus pares treballaven. Com no donaven l’abast, es construí un edifici nou i propi, documentat per primera vegada el 1901. Les Filles de la Caritat col·laboraven amb la Junta de Señoras, associació caritativa que les ajudaria a obrir diverses sales d’asil (equivalents a les actuals guarderies).
El dimarts 27 de juliol, a un quart de set de la tarda, després d’incendiar l’església parroquial hi ha un intent d’assaltar el local. Són una quarantena de persones. Els veïns els aturen argumentant els serveis que oferien les religioses als obrers, aleshores el grup s’encamina cap a les Escolàpies. L’edifici és de nou assaltat el dimecres 28 a partir de les dues de la tarda, saquejat i finalment incendiat a partir de les nou del vespre. Fou reedificat i obert el juliol de 1910. L’espai actualment acull l’Escola Dovella

7- Centre Instructiu Radical del Districte 10 i Centre Progressiu Instructiu de la Unió Republicana del Districte 10. Carrer de Bassols, 8, baixos.
Els baixos d’aquest edifici acollien els locals de les dues tendències republicanes fins feia poc integrades a la Unión Republicana (UR). Aquesta fou creada el 1903 amb l’acord de Salmerón i Lerroux. Agrupava tots els republicans excepte els afins a Pi i Margall del Partido Republicano Democrático Federal. La coalició es trencà a causa de l’aprovació de la llei de Jurisdiccions i la voluntat de Salmerón de col·laborar amb els catalanistes. Aquest s’integrarà amb una part de la UR a Solidaritat Catalana. La Fraternidad Republicana de Lerroux i elements afins de la UR crearen el Partido Republicano Radical. El 1909, la UR es va col·ligar amb el Centre Nacionalista Republicà i els federals, per formar Esquerra Catalana, que es va presentar a les eleccions de 1910.
En aquest local s’oferien classes de primera ensenyança. Segons un informe de la policia a la Causa, el 17 de juliol, entre les deu de la nit i un quart d'una de la matinada, se celebrà un míting en el local del Centre Radical contra la guerra del Marroc i la política de Maura. Entre d’altres hi pren la paraula Luis Zurdo Olivares, antic regidor radical de Barcelona i líder sindicalista ferroviari. El dia 5 d’agost, la policia registra i clausura el local. No troben cap tipus de documentació.
Luis Zurdo Olivares serà un dels pocs dirigents radicals detingut i encausat per la seva presumpta participació en la revolta.

8- Filles de Maria, Religioses de les Escoles Pies. Escolàpies. Carrer de Joan de Peguera, 42.
Fundat l’any 1861 com a col·legi internat de pagament, fins al 1919 també acollia un noviciat. Fou conegut com a Colegio de las Escorialesas para Señoritas. Fins 1904 no oferí ensenyament gratuït, amb una escola nocturna per a obreres i una de dominical. Assaltat el dimarts 27 de juliol, va cremar durant quatre dies. Fou reobert el 1910.

Informació d'interès

Durada del itinerari: 2 hores

Preu per persona: 3 € (grups escolars), 10 € (general), 5 € (grups de centres d'estudis)

Mínim i màxim de persones per grup: Entre 10 i 25 persones

Plànol
Imatges:

Bibliografia

Informació el·laborada per: Jordi Morell

  Itineraris dels Centres d'Estudis