Itineraris dels centres

El que hi trobaràs

Descripció breu L’itinerari de Montjuïc permet tenir una visió general dels fets de la Setmana Tràgica. Des de la perspectiva que dóna la muntanya de Montjuïc podem analitzar la famosa fotografia de Castellà on es pot observar tota la ciutat i el testimoni de la crema d’esglésies i convents. Per altra banda, també ens ofereix una vista de la zona del port que ens permet contextualitzar el desencadenant del conflicte: l’embarcament de reservistes cap al Marroc. Finalment, la visita al Castell de Montjuïc ens permet parlar de la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna.
Elements que integren el recorregut:

1.- ESTACIÓ DEL FUNICULAR
Inici del recorregut a l’avinguda de Miramar.

2.- L’ESCOLA DEL BOSC
L’Escola del Bosc és el punt on es pot contemplar el conjunt de la ciutat justament en el mateix lloc on va ser realitzada la fotografia més coneguda de la Setmana Tràgica, feta el mateix dia 28 de juliol del 1909 pel fotògraf Castellà.
Aquesta imatge a doble plana, que podem comparar amb una altra d'actual, ens mostra els centres religiosos del Poble-sec i la resta de la ciutat que van cremar entre el dimarts 27 de juliol i el matí del dimecres 28 de 1909.

3.- JARDINS DE MOSSÈN CINTO VERDAGUER.
Entrem als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer en direcció als jardins de Joan Brossa i ens aturarem el costat d’una estàtua amb versos i la imatge de Mn. Cinto. Parlarem d’ell i, sobre tot, del seu cosí Narcís Verdaguer i Callís i la influència que va tenir amb les seves declaracions en la sentència de mort contra Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog fundador de l’Escola Moderna acusat de ser l’instigador i màxim responsable dels fets de la Setmana Tràgica.

4.- MIRADOR DE L’ALCALDE
Des d’aquest mirador podem tenir una esplèndida visió del Port de Barcelona, i en especial, del lloc d’on sortiren les tropes en direcció al Marroc, com es mostra a la fotografia que Frederic Ballell féu aleshores, on podem identificar diferents elements que es conserven en l’actualitat.
Recordem que el dia 9 de juliol del 1909 hi hagué el primer atac del moros a la zona del Rif i el dia 11, la primera sortida de reservistes.

5.-CASTELL DE MONTJUÏC
En aquest lloc es va produir una de les represàlies més injustes de la Setmana Tràgica, l’afusellament sense proves del pedagog Francesc Ferrer i Guardia, com ja havia succeït anteriorment amb els encausats en els processos de Montjuïc per l’atemptat del dia de Corpus de 1896.

El recorregut va acompanyat de documentació (fotografies, etc.) per a una millor comprensió dels continguts explicats.

Informació d'interès

Durada del itinerari: 1 hora 30 minuts

Preu per persona: 3 € (grups escolars), 10 € (general), 5 € (grups de centres d'estudis)

Mínim i màxim de persones per grup: Entre 10 i 25 persones

Plànol
Imatges:

Bibliografia

Dossier

Informació el·laborada per: Pere Terol i Oriol Granados

  Itineraris dels Centres d'Estudis