Espai Despuig

L’any 2004 va tenir lloc als Reials Col·legis de Tortosa la primera edició de l'Espai Despuig, organitzat per l'Institut Ramon Muntaner. Aquest Espai deu el seu nom a l'escriptor i humanista tortosí Cristòfor Despuig, que escrigué l'obra en prosa més interessant del segle XVI: Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa (1557).En aquesta obra es produeix un debat entre els tortosins Fàbio i Líbio i el cavaller valencià Pere, que acaba d'arribar a Tortosa i a qui expliquen la història i la bellesa de la ciutat, però també els seus problemes, comentant i criticant diferents aspectes de la Tortosa renaixentista.

De la mateixa manera que Los col·loquis, l'Institut Ramon Muntaner, mitjançant aquest Espai Despuig, pretén fomentar la crítica i l'anàlisi de diferents perspectives de l'actualitat dels territoris de parla catalana.

Així doncs, l'Espai Despuig té com a objectiu convertir-se en un punt de trobada on els centres d'estudis puguin debatre tots aquells temes que els siguin d'interès. Actualment, aquest Espai es realitza biennalment i se’n publiquen les aportacions dels professionals que hi intervenen en una publicació que es pot consultar a text complet en aquesta web.