Tortosa acull el IV Congrés de Cultura i Territori a les Comarques de la Diòcesi de Tortosa

Tortosa acull el IV Congrés de Cultura i Territori a les Comarques de la Diòcesi de Tortosa 30/11/2021

Tortosa, Capital de la Cultura Catalana 2021, acull el IV Congrés de Cultura i Territori a les Comarques de la Diòcesi de Tortosa què es portarà a terme els dies 1, 2 i 3 de desembre al Campus Terres de l'Ebre de la URV ( Av. de Remolins, 13-15). 

L'organització està formada pel Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Jaume I i l'Ajuntament de Tortosa.

A més, hi han col·laborat: la Facultat de Lletres i el Campus Terres de l'Ebre de la URV, la Fundació Privada Mútua Catalana, la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Castelló, l'Ajuntament de Móra d'Ebre, el Centre d'Estudis del Maestrat, el Centre d'Estudis dels Ports, l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner Maestrat Viu!

Deu anys després de la celebració del tercer congrés a Vinaròs i Jesús, l'organització reprèn l'activitat amb la voluntat de recuperar la periodicitat quinquennal de les primeres edicions.

Les motivacions que van propiciar el primer congrés continuen plenament vigents. En aquest sentit, es manté la voluntat d'establir un fòrum de debat i reflexió al voltant d'aquest àmbit geogràfic de referència, fragmentat administrativament i abocat a una injusta marginalitat perifèrica. 

El congrés acollirà aportacions sobre qualsevol temàtica que s'ocupe del territori, en el seu conjunt o parcialment, des dels diversos àmbits de les humanitats i les ciències socials. 

Aquesta activitat, tot i el seu format acadèmic, pretén aconseguir la complicitat d'un ampli ventall de participants: des del món dels ensenyants als agents culturals de la societat civil. Tots aquells que, en definitiva, se senten partícips d'un projecte centrat en la vertebració, la potenciació i la projecció d'aquest territori interautonòmic.

En aquest context, l'IRMU ha organitzat la taula rodona: "El patrimoni difús: estudiar-lo, difondre'l i vindicar-lo" què tindrà lloc el dimecres 1 de desembre a les 19.15 hores a l'Aula Magna i què compta amb la participació de:

  • Carles Riba, president del Col·lectiu per a un nou model energètic i social sostenible (CMES). 

  • Pepa Subirats, gestora cultural. 

  • Àngel Portolés, gestor cultural, coordinador del projecte del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I. 

  • Pepa Nogués, antropòloga. 

  • Moderador: Òscar Cid, especialista en interpretació del patrimoni

També, el mateix dimecres 1 de desembre a les 18 hores la directora de l'IRMU, M. Carme Jiménez, moderarà el BLOC A de les comunicacions a l'Aula Magna on es faran les següents presentacions i un debat final:

  • 18 hores. Despoblament i mercat laboral al territori del Sénia. Període d’entrecrisis (2010-2019), Roger Carbó Calzada

  • 18.15 hores. La dinàmica poblacional en l'últim segle en els municipis interiors castellonecs de la diòcesi de Tortosa, Pilar Vidal

  • 18.30 hores. La colonització feudal de Tortosa: la immigració occitana (segles XII i XIII), Núria Pacheco Catalán

  • 18.45 hores. Espanyolisme, tortosinisme, catalanisme, independentisme. Identitat i processos de nacionalització les Terres de l'Ebre, Josep Sancho Sancho

  • 19 hores. DEBAT.

Cal inscripció prèvia a través de l'enllaç següent: INSCRIPCIONS

Trobareu el programa del Congrés en el següent document adjunt a la notícia.

A més, us recordem que en el marc d'aquest congrés també es celebrarà la XVIIIa Trobada de Centres d'Estudis i Entitats Culturals de l'Antiga Diòcesi de Tortosa, que tindrà lloc el proper dissabte 4 de desembre al Teatre la Llanterna a Móra d'Ebre

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.