Aquest dissabte Lleida acull la III Jornada sobre Historiografia local

Aquest dissabte Lleida acull la III Jornada sobre Historiografia local 24/11/2021

La Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida organitzen la tercera edició de la Jornada sobre Historiografia local, la qual tindrà per títol "Revoltes i repressions als territoris de parla catalana als segles XVI i XVII"

Aquesta jornada es portarà a terme el dissabte 27 de novembre de 2021 a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Plaça de la Catedral, s/n) a Lleida. 

Revoltes, revolucions, aixecaments, avalots... són alguns dels termes que es refereixen a la reacció de la població de l'època moderna, especialment als territoris de parla catalana. Es pretén fer emergir tot allò que els estudis locals han analitzat entre la conformació d'un nou escenari polític amb la monarquia hispànica i abans de la Guerra de Successió. 

Enguany, la jornada s'estructura en els tres àmbits següents:

  1. Repressions i violències (col·lectives, individuals, de gènere). Elits i actors locals. 

  2. La transmissió dels greuges: com es transfereix el malestar, com es comunica, com quallen els aixecaments? Literatura, publicística i escrits personals: projecció, representació i  propaganda (pública i privada) de la revolta i de l'anti-revolta.

  3. Les arrels jurídiques i existencials dels enfrontaments: els raonaments de subsistència i els argumentaris jurídics que sostenen les revoltes.

Durant dècades, l'anàlisi s'havia fet a escala nacional, i tot sovint referint-se només a elements polítics i esdevenimentals. Ara, s'erigeix l'interès per agrupar tot allò que s'ha treballat des de la història local, tant respecte d'elements transversals i universals com propis.

Serà obligatori seguir la normativa vigent pel que fa a les mesures de contenció de la Covid-19. Així, també caldrà seguir en tot moment les instruccions de l'organització. 

La jornada es podrà seguir en streaming a través del canal de Youtube de la CCEPC

En el document adjunt a la notícia trobareu el programa complet de la jornada. 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.