La Biblioteca de Catalunya us convida a visitar l’exposició "Revistes de les comarques: la recerca i la divulgació de la nostra història"

La Biblioteca de Catalunya us convida a visitar l’exposició "Revistes de les comarques: la recerca i la divulgació de la nostra història" 10/11/2021

La Biblioteca de Catalunya us convida a visitar l'exposició "Revistes de les comarques: la recerca i la divulgació de la nostra història", comissariada per Maria del Tura Molas, Esther Miguel i Pepa Bagaria, de l'Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya. 

La història local és aquella que ens permet recuperar i entendre el nostre passat a partir de l'àmbit geogràfic proper i alhora entrar a formar part de la història global.

Els estudis d'història local van prendre embranzida a Catalunya a inicis dels anys vuitanta del segle vint, a partir dels nous corrents per a l'estudi de la història que s'havien anat desenvolupant a tota Europa. Aquest interès creixent per la història pròxima va fer que els historiadors, amb una bona formació acadèmica, i generalment sense ànim de lucre, s'agrupessin en centres d'estudis locals i comarcals, a la vegada que les institucions ja existents seguien amb la seva tasca.

En aquest context, conscients de les dificultats per la manca de difusió i preservació d'aquest patrimoni cultural, es van crear la Coordinadora dels Centres d'Estudis de Parla Catalana i l'Institut Ramon Muntaner amb l'objectiu d'aixoplugar bona part dels centres i els van proporcionar eines per permetre la seva interrelació i per donar-se a conèixer.

Els mitjans utilitzats per a la difusió dels estudis són múltiples, tanmateix la revista destaca, tradicionalment, perquè permet una difusió més immediata en l'àmbit acadèmic. En aquest sentit, també és important l'evolució del suport ja que RACO ha permès la digitalització d'una part important de publicacions què mantenen el suport en paper i en digital al mateix temps. 

En aquest context, trobem aquesta exposició què aplega una selecció dels darrers números rebuts al fons d'història local i comarcal de la Biblioteca de Catalunya, estructurats en 6 blocs: 

  1. Comarques gironines.

  2. Comarques centrals, Metropolità de Barcelona i Penedès.

  3. Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

  4. Alt Pirineu i Aran.

  5. Revistes d'història local, una mostra.

  6. Revistes de divulgació. 

L'exposició es podrà veure fins al dijous 9 de desembre a l'Espai Zero, al vestíbul de la Biblioteca de Catalunya (carrer de l'Hospital, 56), a Barcelona.

L'entrada a l'exposició és lliure.

L'horari de visita és de dilluns a divendres de 10 a 19 hores, els dissabtes 6 i 20 de novembre i 4 de desembre, de 10 a 14 hores.

Adjunt a la notícia trobareu un tríptic amb tota la informació sobre aquesta exposició. 

A més, també podeu trobar més informació al web de la Biblioteca de Catalunya: https://www.bnc.cat/ 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.