Mataró acull la jornada d'estudi "La contribució del Maresme a l'excursionisme científic català i al coneixement de l'art medieval"

Mataró acull la jornada d'estudi "La contribució del Maresme a l'excursionisme científic català i al coneixement de l'art medieval" 10/11/2021

El proper dissabte 13 de novembre a la Sala d'actes de Can Palauet de l'Arxiu Comarcal del Maresme (Carrer d'En Palau, 32) es portarà a terme la jornada d'estudi "La contribució del Maresme a l'excursionisme científic català i al coneixement de l'art medieval".

L'organització de la jornada va a càrrec de l'Arxiu Comarcal del Maresme i Maresme Medieval

El juny de l'any 2020, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, l'Arxiu Comarcal del Maresme i Maresme Medieval proposaren aquestes jornades relatives a l'excursionisme científic, tanmateix la situació sanitària excepcional obligà a ajornar-les fins a enguany.

Mataró i el Maresme foren un territori pioner en la descoberta científica del medi geogràfic i històric, amb noms propis molt destacats com ara Francesc Carreras i Candi, Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner i Ramon Arabia entre d'altres. En aquest context, aquestes jornades cerquen aprofundir amb l'excursionisme científic. 

Activitat gratuïta oberta a tothom. 30 places limitades a la visita per ordre d'inscripció.

Cal reservar assistència per correu electrònic: acmaresme.cultura@gencat.cat o bé per telèfon al 937582459 (de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 15.30 a 18 hores).

PROGRAMA

  • 9.00 h. Presentació de les Jornades a càrrec d'Alexis Serrano (Director de l’Arxiu Comarcal del Maresme) i de Joaquim Graupera (AAR/IEC - Maresme Medieval) .

  • 9.30 h. «La contribució de l'excursionisme científic al coneixement i descoberta de l'art medieval i del patrimoni català» a càrrec de Francesca Español. Universitat de Barcelona - Amics de l'Art Romànic, filial de l'Institut d’Estudis Catalans.

  • 10.30 h. Pausa-cafè.

  • 11.00 h. «Puig i Cadafalch i Josep Goday, dos mataronins a la missió arqueològica-jurídica de l'Institut d'Estudis Catalans a la ratlla d'Aragó del 1907» a càrrec d'Enric Soler i Raspall. Escriptor i editor.

  • 12.00 h. «El mataroní Ramon Arabia i la seva participació a la creació de l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques» a càrrec de Víctor Ligos. Agrupació Científico-Excursionista de Mataró.

  • 13.00 h. «Carreras i Candi i l'Agrupació Científico-Excursionista en l'estudi de la història a Mataró» a càrrec de Pere Tió. Agrupació Científico-Excursionista de Mataró.

  • 14.00 h.- Pausa dinar.

  • 16.00 h. «Francesc Carreras Candi i les seves aportacions al coneixement del Maresme medieval» a càrrec de Joaquim Graupera. Amics de l'Art Romànic, filial de l'Institut d'Estudis Catalans – Maresme Medieval.

  • 17.00 h. «Les excursions científiques de Domènech i Montaner» a càrrec de Xavier Mas Gibert. Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner – Centre d'Estudis Canetencs.

A més, en aquesta trobada han col·laborat: Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, Associació Cultural Amics de Josep Puig i Cadafalch, Centre d'Estudis d'Arqueologia i Història de Mataró, Centre d'Estudis Canetencs, Centre d'Estudis Lluís Domènec i Montaner, Amics de l'Art Romànic filial de l'Institut d'Estudis Catalans, Consell Comarcal del Maresme i Ajuntament de Mataró. 

Per a més informació: https://ja.cat/SwADX 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.