Mallorca acull el V Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània aquest cap de setmana

Mallorca acull el V Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània aquest cap de setmana 20/10/2021

Aquest cap de setmana Mallorca acull el V Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània. 

Organitzat pel Consell Insular de Mallorca i l'Institut Ramon Muntaner, el Simposi compta amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Palma, l'Ajuntament de Sa Pobla, la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties del foc de les Illes Balears i la Fundació Mallorca Literària. A més, també es compta amb el suport de la Fundació Josep Irla

Els dies 22, 23 i 24 d'octubre de 2021 al Teatre Municipal mar i Terra de Palma (Carrer de Sant Magí, 89) tindrà lloc la cinquena edició del Simposi que, en aquesta ocasió, se centrarà en la relació que lliga la festa, el dimoni i el foc i reunirà experts en la matèria vinguts d'arreu dels territoris de parla catalana. 

Aquest congrés respon a la voluntat de ser un espai de trobada i de reflexió per als diversos territoris de la Mediterrània, els quals comparteixen interessos culturals i pretén posar en comú l'activitat cultural i documental que porten a terme els diversos centres d'estudis localitzats als pobles i ciutats de Catalunya, València i les Illes.  

Aquesta cinquena edició marca la represa després de l'aturada forçada a causa de la Covid-19. Prèviament, el Simposi es va celebrar a les ciutats de Vic (2016), Reus (2017), Gandia (2018) i Andorra la Vella (2019). 

Les jornades formatives estan estructurades a partir de tres àmbits:

  1. Àmbit 1: Les identitats del dimoni. Les mil cares del dimoni (la identitat viscuda i percebuda).

  2. Àmbit 2: El dimoni en el seu context. El dimoni en el seu infern. 

  3. Àmbit 3: Comunicacions de temàtica lliure (sobre les festes de foc).

El divendres 22 d'octubre s'encetarà el Simposi amb l'acte oficial d'inauguració i durant la jornada es comptarà amb la conferència marc "Del dimoni cucarell a les colles de dimonis i els correfocs. La persistència d’una tradició festiva", a càrrec d'Andreu Ramis, president del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears.

En el marc del Simposi, es portarà a terme l'exposició "Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca" a l'Arxiu del Regne de Mallorca (C/ de Ramon Llull, 3), a Palma. 

L'edició d'enguany incorpora la novetat que els àmbits temàtics compten amb dues ponències. Així doncs, a l'àmbit 1, Francesc Alemany (Universitat del País Basc) presentarà la seva ponència "Al dimoni amb el patrimoni! Les implicacions capitalistes de la domesticació i de la patrimonialització del dimoni festiu a Mallorca" i Gabriel Mayol (historiador) presentarà la segona ponència "El dimoni de les festes tradicionals de Mallorca. Una classificació aproximada".

En el segon àmbit, Salvador Palomar (Carrutxa) s'encarregarà de presentar la ponència "La festa és del dimoni" i Verònica Gisbert (Universitat de València) continuarà amb la segona ponència "Les festes populars: un bastió del poder masculí".

A més, en paral·lel a aquestes ponències, Palma i Sa Pobla acolliran activitats complementàries obertes a la ciutadania.

El diumenge 24 comptarà amb la presentació de projectes amb Antoni Janer Torrens (Batecs Clàssics) què presentarà "Dimonis, del món clàssic a l’actualitat" i, en segon lloc, Josep Fornés Garcia (antropòleg) presentarà "Festa Major de la Vila de Gràcia. La memòria compartida".

Finalment, hi haurà la presentació de les actes del IV Simposi celebrat a Andorra la Vella, a càrrec d'Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, i es clourà el Simposi amb el relleu a la sisena edició.

Us recordem que el Simposi esdevé una oportunitat per posar en comú l'activitat cultural i documental que duen a terme els diversos centres d'estudis localitzats als pobles i ciutats de Catalunya, València i les Illes. 

Podeu consultar tota la informació sobre el Simposi al següent enllaç: http://www.irmu.org/projects/simposiinternacional

A més, adjunt a la notícia trobareu el programa sencer del V Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.