La Fundació el Solà us ofereix el curs "Reconstrucció de marges de pedra en sec"

La Fundació el Solà us ofereix el curs "Reconstrucció de marges de pedra en sec" 29/09/2021

La Fundació el Solà organitza el curs "Reconstrucció de marges de pedra en sec" que es portarà a terme els dies 22 i 23 d'octubre a la Seu de la Fundació el Solà (Carrer Solà, 23) a la Fatarella.

La reconstrucció del territori del terme de la Fatarella i dels seus voltants ha passat per diferents èpoques i per diferents finalitats. Abans de la industrialització, es van realitzar tota mena de construccions per conrear millor les terres, per captar i conservar l'escassetat de l'aigua, per l'aixopluc i per obtenir materials indispensables (calç, guix, farina, etc.). El denominador comú de totes aquestes construccions va ser el material i la tècnica, la pedra en sec, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el novembre del 2018 per la UNESCO. Les construccions de pedra en sec i el paisatge que aquestes generen són un dels patrimonis culturals més important que tenim. És per aquest motiu que s'ha d'estudiar, conservar, desenvolupar i divulgar.

Aquest curs pràctic té com a objectiu promoure l'aprenentatge sobre la conservació i restauració d'elements de pedra en sec. Es treballarà als voltants de la Fatarella incidint, especialment, en la restauració dels marges.

PROGRAMA

 • Divendres 22:

  • 15.30 h. Rebuda (Seu de la Fundació el Solà). 

  • 16.00 h. Sessió explicativa dels sistemes de pedra en sec. 

  • 17.00 h. Inici del treball de camp. Aplicació pràctica de tècniques de restauració.

  • 19.30 h. Fi de la jornada. 

 • Dissabte 23: 

  • 09.30 h. Trobada (espai del curs, la Fatarella). 

  • 10.00 h. Treball de camp. Aplicació pràctica de tècniques de restauració.

  • 13.30 h. Dinar. Rustida amb productes locals (el cost del dinar és de 8€ no inclosos al preu del curs. Es lliuraran el primer dia del curs). 

  • 15.00 h. Treball de camp. Aplicació pràctica de tècniques de restauració.

  • 16.00 h. Clausura de la jornada. 

Un cop finalitzat el curs s'obtindrà un certificat de la Fundació URV i de la Fundació el Solà.

El preu de la matrícula és de 20 euros. La bibliografia recomanada (16 euros) i el dinar de dissabte (8 euros) no estan inclosos al preu del curs i són opcionals.

Les persones interessades a assistir es poden inscriure enviant un correu electrònic a: elsola@fundacioelsola.org fins al 15 d'octubre.

Els participants hauran de portar roba còmoda de treball, guants per la col·locació o manipulació de les pedres i calçat adequat (opcionalment es poden portar ulleres de protecció). 

Per més informació: https://www.fundacioelsola.org/ 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.