11a. Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2021

11a. Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2021 21/07/2021

L'Institut Ramon Muntaner, juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres entitats de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, organitzen la 11a. Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2021, que es durà a terme durant el segon semestre del 2021.

Al cinema etnogràfic cada cop més s'escolten les veus de les dones, els seus testimonis, i on progressivament va guanyant terreny una nova mirada que supera el paradigma patriarcal. Així doncs, l'onzena edició estarà dedicada a "La mirada de gènere" i per aquest motiu s'ha promogut quaranta-dues sessions a vint-i-una poblacions d'arreu del territori: a Cervera, Torroella de Montgrí, Esterri d'Àneu, Mas de Barberans, el Cogul, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Igualada, Sant Feliu de Guíxols, Barcelona, Valls, Palamós, Areny de Noguera, Vila-rodona, Sant Joan de les Abadesses, Móra la Nova, Ripoll, Manlleu, Folgueroles i Roda de Ter.

Les activitats de la mostra en què hi col·labora l'Institut Ramon Muntaner són les següents:

 • Dissabte 28 d'agost a les 17 hores - Església parroquial de Sant Martí a Areny de la Noguera (Ribagorça): 12a Jornada Cultural Coneix la Terreta. Organitzada per l'Associació Cultural la Terreta i el Centre d'Estudis Ribagorçans.

  "KILOWATTS D'AIGUA. EL NEGOCI DEL SEGLE 2021". Documental del programa "Sense ficció" de TV3 on s’analitza el passat i el futur de les centrals hidroelèctriques catalanes i diferents alternatives energètiques. Un documental de Carles Prats Padrós i Ricard Belis Garcia.

  "DONES QUE ANAVEN PEL MÓN". REC Produccions Audiovisuals del Pirineu (16’). Documental sobre les trementinaires de Tuixén.

  "MOSTREMP SOBRE RODES". Curtmetratges ribagorçans i pallaresos del Mostremp - Festival de cinema rural de Tremp.

 • 11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a Vila-rodona. Organitzada pel Centre d'Estudis del Gaià i Casal de Vila-rodona.

  Divendres 3 de setembre a les 22 hores - Casal de Vila-rodona: "CRÒNICA D'UNA JOVENTUT, RETRATS DE L'ACCIÓ COL·LECTIVA". Dir. Anna Fonoll Tassier, 2019. Estudi qualitatiu realitzat per antropòlogues de la URV sobre l’acció col·lectiva de les persones joves a Tarragona 2018-2019. Els joves parlen de com viuen i volen la ciutat.

  Divendres 17 de setembre a les 22 hores - Casal de Vila-rodona: "CUIDAR ENTRE TERRES. QUI SOSTÉ LA VIDA QUAN LES DONES MIGREN?". Dir. Berta Camprubí, Anna Celma, Núria Gebellí, Estel·la Marcos, Meritxell Rigol, 2019. El documental es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del sud global, la vigència de les relacions colonials.

  Divendres 24 de setembre a les 22 hores - Casal de Vila-rodona: "ENTRE LA NIT I EL DIA NO N'HI HA PARET". Dir. Teresa de la Fuente Espinosa, Natalia Castellanos Ayala, Sarai Fariñas Ausina i Guillermo Palau Salvador, 2017. Primer treball documental del col·lectiu Les Espigolaores. Es tracta d'un documental sobre dones que viuen o han
  viscut a l'Horta de Campanar, la Partida de Dalt o a la desapareguda Partida del Pouet, a València.

 • 11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a La Violeta de Gràcia. Organitzada pel Taller d'Història de Gràcia. Centre d'Estudis i el Centre de Cultura Popualr La Violeta. 

  Dimarts 14 de setembre a les 19.30 hores - La Violeta de Gràcia: "LA REVOLTA DE LES QUINTES DE GRÀCIA DE 1870". Dir. Josep Maria Contel, 2011. Una aproximació a la Revolta de les Quintes de 1870 a través de la recreació històrica d’aquests fets celebrada l'abril del 2011 a la plaça de la Vila de Gràcia. A més, també es podrà veure l'exposició "La Revolta de les Quintes de Gràcia. 150 anys", una mostra que analitza les claus d'un conflicte, en el qual una gran part de les dones de la vila de Gràcia es van enfrontar a les autoritats civils i militars, per aturar una nova lleva de joves graciencs per a ser incorporats a l’exèrcit espanyol, malgrat les demandes d'antuvi per la seva abolició. Del 1 al 30 de setembre a La Violeta de Gràcia. Organitzada per la Direcció d'Arxius de l'Ajuntament de Barcelona i el Districte de Gràcia.

  "DONA I TREBALL A LA SÉNIA DEL SEGLE XX". UlldePlata Creacions, 2007. Una producció audiovisual que incideix sobre el treball de les dones a la població de la Sénia durant el segle XX.

  Dimarts 21 de setembre a les 19.30 hores - La Violeta de Gràcia: "ROMPIENDO LA TRADICIÓN / AURRERA EGIN BADUGU". Dir. Julen Hernández, 2021. Un documental que narra la lluita de les dones del poble d'Hondarribia al País Basc, pel dret de sortir a l'Alarde de les festes del seu poble, davant la intransigència de l'Alarde masculí.

  Dimarts 28 de setembre a les 19.30 hores - La Violeta de Gràcia: "EU TAMÉN NECESITO AMAR". Dir. Antonio Caeiro, 2019. Un relat de com un estat dictatorial va introduir-se dins del cos de les dones nascudes al voltant de la Guerra Civil Espanyola, a partir del relat de diferents dones que ho van patir.

 • XII Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs: pobles abandonats i eficiència territorial (1-3 d’octubre de 2021) a Sant Joan de les Abadesses. Organitzada per l'Institut Ramon Muntaner, el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran, el Centre d'Estudis Ribagorçans, l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell i la Societat Andorrana de Ciències.

  Divendres 1 d'octubre a les 21.30 hores - Teatre Centre: "EL PERET BLANC. EL VIOLINISTA DE BEGET". Dir. Artur Blasco / Prod. REC Produccions Audiovisuals del Pirineu (51’). Documental d’Artur Blasco sobre la vida del violinista Pere Sala, en Peret de can Blanc de Beget.

  Divendres 1 d'octubre a les 22.35 hores - Teatre Centre: "SOM D'AQUÍ". Prod. Consell Comarcal de l’Alt Urgell i REC Produccions Audiovisuals del Pirineu. Documental sobre l'arrelament a la comarca i al territori de persones nouvingudes.

  "DONES QUE ANAVEN PEL MÓN". REC Produccions Audiovisuals del Pirineu (16’). Documental sobre les trementinaires de Tuixén produït per REC Produccions Audiovisuals del Pirineu.

 • XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels territoris de parla catalana a Móra la Nova. Organitzada per l'IRMU, l'Associació perla Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

  Divendres 5 de novembre a les 22 hores - Casal Municipal: "DOCUMENTALS DE PEDRA SECA". Diferents documentals sobre el patrimoni cultural de la pedra seca.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.