Lluís Puig, Mario Zucchitello i el Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró s’emporten els Premis Recercat 2019

Lluís Puig, Mario Zucchitello i el Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró s’emporten els Premis Recercat 2019 30/04/2019

Els Premis Recercat 2019 es lliuraran en el marc de la quinzena edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, organitzada aquest cap de setmana a Cervera per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), la Paeria de Cervera, el Centre d’Estudis Segarrencs i la Diputació de Lleida. Pel que fa als premis, volen reconèixer la tasca realitzada en el món dels centres d’estudis tant per una entitat i com per una persona que n’estigui vinculada. Enguany el guanyador en la categoria d’entitat és el Museu Arxiu de Santa Maria- Centre d’Estudis Locals de Mataró, i en la categoria  individual, Lluís Puig i Mario Zucchitello, ex aequo. L’acte de lliurament de premis tindrà lloc a les 13.30 hores al Paranimf de la Universitat cerverina i és d'accés lliure.

ELS GUARDONATS

El Museu Arxiu de Santa Maria - Centre d'Estudis Locals de Mataró. És una institució que gestiona el patrimoni artístic, històric i cultural de la Parròquia més antiga del terme de Mataró. Gràcies a aquesta entitat, la ciutat gaudeix d’una àmplia i rica font arxivística que documenta la història local. A més, de forma totalment voluntària i sense ànim de lucre, l’equip del Museu Arxiu fa accessible el valuós conjunt artístic de la basílica de Santa Maria.

En els seus més de setanta anys de trajectòria, es va fundar el  1946, les diferents generacions han procurat salvar, ordenar i difondre el patrimoni museístic i documental. És una associació valorada a Mataró i la comarca del Maresme per les seves nombroses realitzacions, organitza xerrades, exposicions... i per l’alt nivell d’implicació en l’àmbit cultural del país.  Tota aquesta tasca la realitza des de les tres grans àrees en què es divideix: el Museu, l’Arxiu i el Centre d’Estudis.

 

Lluís Puig. En el cas de l’exconseller de Cultura, es valora la seva dilatada dedicació a la cultura i la gestió cultural en sentit ampli.

En la seva dedicació a la música i la dansa d’arrel tradicional ha estat sardanista, músic, fundador i gestor de diverses entitats. És autor de diferents llibres sobre dansa. El 1984 va rebre el Premi Nacional de Dansa.

Com a gestor cultural ha impulsat diversos projectes relacionats amb la promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalanes. Ha estat director del Mercat de la Música Viva de Vic i de la Fira de Manresa.

Com a tècnic del Departament de Cultura i després director de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ha estat un constant impulsor i dignificador de la Cultura Popular i Tradicional Catalana en tots els seus àmbits recolzant la tasca de les Associacions Culturals, Centres d'Estudis i altres entitats. Tasca que va culminar amb la seva etapa com a Conseller de Cultura.

Com a gestor cultural i polític sempre ha buscat la col·laboració i la participació amb tots els territoris de parla catalana.

Actualment, des de l'exili segueix pendent i amatent de la nostra realitat cultural i de les nostres activitats.

Mario Zucchitello. Nascut el 1937 a Carpim Itàlia, el 1962 s’estableix a Tossa de Mar, on per la seva formació humanista, no li va ser difícil fer una ràpida immersió en la llengua i la cultura catalanes, establint complicitats tant amb els pescadors de la seva vila d’adopció com amb els cercles d’acadèmics i estudiosos de la contrada i del país. Gairebé la totalitat de la seva producció científica ha estat escrita en català. Al llarg dels anys ha estat nexe d’unió en diverses iniciatives culturals entre Catalunya i Itàlia.

Ha donat a conèixer i ha fomentat la investigació en diferents jaciments arqueològics descoberts dins el terme municipal de Tossa i es dedica a investigar sobre la història de la població i a publicar els resultats en treballs monogràfics.  Ha col·laborat a l’Atles d’Història de Catalunya i ha traduït del català a l’italià la novel·la Katerina von Raitenau de Joan Basté, a més d’escriure el llibre Un català a la cort dels tsars. Antoni Colombí Payet, comerciant i primer cònsol  general d'Espanya a Rússia (Tossa 1749 - Sant Petersburg 1811).

Ha participat en la fundació del Centre d’Estudis Tossencs, entitat d’estudis locals que presideix des de 2015, també ha estat membre fundador del Centre d’Estudis Selvatans i membre del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona i de l’Associació d’Arxivers de Catalunya.

Des de 1985 és director de l’Arxiu Històric Municipal de Tossa. L’any 2000 va ser elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. I el 2010 va obtenir el Premi Joan Saqués Roca de la Fundació Valvi de Girona, atorgat a la persona o entitat que destaca i acredita una trajectòria reconeguda en el camp de la preservació, conservació, difusió o restauració del patrimoni cultural i artístic.

 

XV RECERCAT

La XV Recercat. Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, s’allargarà des d’aquest divendres, dia 3, fins aquest diumenge, dia 5 de maig. En aquests tres dies s’hi mostrarà a la ciutadania la feina d’investigació que realitzen els instituts i centres d’estudis al llarg de l’any sobre temes relacionats amb el seu entorn, així com també es convertirà en un espai on entitats vingudes d’arreu dels territoris de parla catalana es retrobaran i intercanviaran idees i projectes. 

Al llarg dels tres dies es podrà participar en la taula rodona “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil” que enguany vol aprofundir en “L'arquitectura tradicional i la configuració del paisatge”; les taules de presentació «Mosaic Recercat» que en aquesta ocasió es dedicarà a les fires de llibres, a les Jornades Europees de Patrimoni i a diversos projectes duts a terme pels centres d’estudis. També hi haurà la Fira, una carpa de 250 metres on es poden trobar les novetats editorials i els projectes més destacats de recerca local i comarcal. T’hi podrà gaudir de fins a quatre exposicions que tractaran temes tan diferents com la maçoneria la gelada de 1956, l’Esbart Català de Dansaires i les festes als barris de Barcelona. També hi haurà diverses visites, l’actuació d’un cantautor menorquí, Guiem Soldevila i l’espai per a públic familiar  Recerxic, entre altres propostes, totes d’accés lliure i obert a la ciutadania.

 

Tota la informació del Recercat a: http://www.irmu.org/projects/recercat


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.