X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. L’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus

X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. L’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus 18/09/2017

El  X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner, se celebrarà els pròxims dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre a Queralbs (el Ripollès). El Col·loqui vol ser un punt de trobada de la recerca en els diferents territoris pirinencs. La temàtica d’aquesta edició és l’estudi de l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. Un total de 23 investigadors d’arreu dels territoris pirinencs participaran amb les seves comunicacions per analitzar aquest  tema. Amb els seus estudis, els comunicants intentaran explicar com la riquesa natural dels Pirineus ha condicionat diferents aspectes d’aquest territori, com ara les poblacions, les polítiques públiques, les activitats productives, els intercanvis culturals i la vida quotidiana en general.

Pel que fa a la vintena de comunicacions es reparteixen en els tres àmbits d’estudi del Col·loqui. La major part de comunicacions, 12 en total, s’engloben en el primer àmbit, que porta per títol  Recursos naturals i territori. Dinàmiques històriques, socials, econòmiques i culturals. Aquí es  vol analitzar les dinàmiques socials, econòmiques i culturals propiciades per l’aprofitament dels recursos naturals de la zona al llarg de diferents períodes històrics i les seves conseqüències. S’hi parlarà, per exemple, de l’explotació de mines ripollesa, d’aigües termals, de la sal de Cardona, dels molins de vent al Cap de Creus i de la invasió militar transpirinenca.

En el segon àmbit, Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions, amb 7 comunicacions, es  vol examinar l’impacte de l’aprofitament dels recursos naturals en la vida quotidiana i en les tradicions. Entre altres es presentaran diferents recursos naturals com a protagonistes de cerimònies, rituals i festes, com sant Joan a la Vall d’Aran, o com a dinamitzadors econòmics, com ara amb els forns d’oli de ginebre o amb la cera d’abella...

Finalment, en les 4 comunicacions que s’emmarquen en el tercer àmbit: Estat de la qüestió i perspectives de futur, s’abordaran els canvis que ha patit el paisatge natural, social i econòmic pirinenc. Entre altres es parlarà del paper de la societat civil pirinenca en la recuperació i manteniment dels camins tradicionals o de la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus i el seu vincle amb l’educació ambiental.

A més de les comunicacions, també es comptarà amb les ponències “Industrialització i terciarització: crisi i transformació de la societat pirinenca”, a càrrec d'Ignasi Aldomà Buixadé (Universitat de Lleida) i “Etnobotànica del Pirineu català: estat actual i propostes de futur”, a càrrec de Joan Vallès Xirau (Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona) i una taula rodona que emmarcarà l’àmbit 3, amb les intervencions de Lourdes Viladomiu Canela (Universitat Autònoma de Barcelona), Josep Antoni Báguena Latorre (Societat Catalana d'Ordenació del Territori, Diputació de Barcelona) i Arcadi Castilló Cadena (IDAPA-Institut per al Desenvolupament i l Promoció de l'Alt Pirineu i Aran) i la moderació de Rosa Serra (Àmbit de Recerques del Berguedà). El col·loqui es complementarà amb presentacions de projectes i publicacions i amb la projecció de documentals inclosos en la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya.

Les inscripcions per a participar en el Col·loqui s’han de fer arribar abans del dia  24 de setembre. Es poden fer per via ordinària (enviant la butlleta per correu o correu electrònic a pineda@irmu.org) o per via telemàtica (mitjançant la butlleta electrònica que trobareu a http://www.irmu.org/projects/transpirinencs). El preu general és de 65 euros i l’entrada reduïda per a membres dels centres d’estudis i estudiants és de 50 euros.

Trobareu el programa definitiu del Congrés, amb les comunicacions que s'hi presentaran, al document adjunt a aquesta notícia.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.