III Beca de recerca històrica Terra d'Ateneus 2016 2016-10-29

Descripció
L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) convoquen la tercera edició de la Beca de recerca històrica «Terra d’Ateneus». Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’Editorial Afers, es va crear el 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria és oberta a tots els investigadors dels centres d’estudis locals i comarcals i el termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 28 d’octubre de 2016. El lliurament del treball finalitzat s’ha de fer com a màxim a mitjans del mes de desembre de 2017.

Segons les bases, la proposta haurà d’incloure l’estudi, com a mínim, de 2 ateneus i la seva incidència en el context cultural. A l’hora de puntuar els treballs presentats es tindran en compte criteris com l’interès científic del projecte, la metodologia de treball i l’historial científic dels sol·licitants i es donarà preferència als estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i als que tractin temes inèdits en la zona escollida. Els treballs, junt a la sol·licitud, s’hauran d’enviar obligatòriament per correu postal, tot i que també s’ha de fer arribar per correu electrònic a juditvidal@irmu.org.

La Beca Terra d'Ateneus ha fet possible la publicació de dos volums de la col·lecció «Terra d'Ateneus» (Editorial Afers): "Societat i sociabilitat. El Cercle Literari i els inicis de l'associacionisme recreatiu, cultural i polític a Vic (1848-1902)", de David Cao Costoya, guanyador de la I Beca Terra d'Ateneus (2014); i “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo, guanyador de la II Beca Terra d'Ateneus (2015), que es publicarà abans de finalitzar l'any 2016.
Aquesta beca conjunta s'emmarca dins el Pla de l'Associacionisme Cultural 2014-2016 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el patrocini de l'Obra Social de la Caixa i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Les bases de la Beca estan disponibles als webs de l’IRMU i de la Federació d’Ateneus.
Bases de la III Beca de recerca històrica Terra d'Ateneus 2016

  Convocatòries